23948sdkhjf

Avtal tecknat under strejkhot

Med ett tyngande strejkhot hängande över sig lyckades medlarna hitta en lösning som både Maskinentreprenörerna och Byggnads kunde acceptera. Det resulterade i ett treårigt Entreprenadmaskinavtal i nivå med andra avtal på den svenska arbetsmarknaden.


Det var på håret att strejkvarslet hade utlösts. Men i sista stund kom parterna överens, precis i tid för att förhindra att 17 företag med sammanlagt 300 medarbetare kastades ut i strejk.

Parterna enades till slut om ett avtal på det så kallade ”märket” det vill säga en löneökning på 6,8 procent under en treårsperiod. Byggnads har också fått igenom en arbetstidsförkortning på ytterligare fyra timmar, upp till 38 timmar, fördelat på två omgångar.

Arbetsgivarens arbetsmiljöansvar tydliggörs också i det nya avtalet. Enligt Byggnads innebär det att exempelvis skyddsombud, MB-grupp/kontaktombud eller Byggnads regioner får större möjligheter att begära överläggning om brister i arbetsmiljön.

Arbetsgivarna har å sin sida fått möjlighet till in- och utlåning av personal i upp till tio dagar. Därigenom minskar risken för varsel i samband med arbetsbrist.

– Det har varit en seg förhandling. Vi hade givetvis hoppats att komma fram till ett avtal tidigare utan strejkvarsel. Men nu när vi är i hamn är vi nöjda med att vi återigen har en längre avtalsperiod, samtidigt som överenskommelsen är i nivå med andra avtal inom byggsektorn, säger Maskinentreprenörernas vd Hampe Mobärg.
Även Byggnads verkar tämligen tillfreds med det nya avtalet.
– Vi är nöjda med att avtalet inte innebär några försämringar och att grundlönen höjs i nivå med byggavtalet, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Entreprenadmaskinavtalet omfattar ungefär 3 000 personer och löper fram till 30 april 2016, men är uppsägningsbart det tredje året.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078