23948sdkhjf

Northland Resources skakar fram pengar

Ett konsortium där bland annat LKAB:s riskkapitalbolag och Peab ingår, satsar nu många miljoner dollar för att få Northland Resources på fötter igen. För att lösa problemen på sikt krävs dock ännu mer pengar, och klockan tickar.
Northland Resources hann knappt starta brytningen i den nybyggda Pajalagruvan innan de finansiella problemen satte käppar i hjulet. Våren har ägnats åt en desperat jakt på finansiärer och enligt ett pressmeddelande finns nu ett förslag på en långsiktig finansiell lösning där en emission av obligationer innebär att företaget kan lägga händerna på 335 miljoner dollar (nästan 2,3 miljarder kronor). Ett konsortium som består av Folksam, Metso, Norrskenet (LKAB:s riskkapitalbolag)och Peab investerar totalt 100 miljoner dollar (närmare 678 miljoner kronor) i obligationer och de fyra parterna bidrar med 25 miljoner dollar vardera.

Northland Resources ska också få en ny styrelse och enligt överenskommelsen får de fyra i konsortiet rätt att utse fyra av de sju styrelseledamöterna. Enligt ett pressmeddelande har konsortiet föreslagit att norske Olav Fjell, före detta vd i Statoil och med många styrelseuppdrag på meritlistan, blir styrelseordförande.

Peab, som varit entreprenör vid uppbyggnaden av gruvan i Pajala, uppger att deras fordringar på Northland Resources nu ska omvandlas till en räntebärande leverantörskredit med halvårsvis amortering från januari 2016 till slutförfall senast juli 2020. Enligt byggbolaget säkrar refinansieringen av Northland utestående fordringar och gör det möjligt för Peab att fullfölja befintliga entreprenadkontrakt samt det tioåriga avtalet om transport av malm till Narvik.

– Det är mycket glädjande att Northland nu fått en långsiktig finansieringslösning på plats. Genom att investera i obligationen tillsammans med Norrskenet, Metso, och Folksam kommer vi att skapa ett bestämmande inflytande samt tillföra kompetens och därmed säkra en framtida optimal drift av bolaget. För Peabs del är det mycket positivt att vi kan fullfölja våra ingångna avtal avseende entreprenader och transporttjänster, säger Peabs VD Jesper Göransson i ett pressmeddelande.

– Vi vill tillsammans med konsortiet återskapa förtroendet för Northland. Det är till gagn för företaget, vår region och för gruvbranschen i Sverige som helhet, säger Lars-Eric Aaro, vd och koncernchef på LKAB i ett presmeddelande.

Lars-Eric Aaro tillägger att LKAB har fullt fokus på att starta sina nya gruvor i Svappavaarafältet och genomföra tillväxtplanen.

– Det här är en finansiell investering och det är därför Norrskenet gör investeringen. Norrskenets huvuduppgift är att genom riskvilligt kapital bidra till ett breddat näringsliv i vår region.

För att det hela ska gå i lås måste dock hela obligationserbjudandet ha tecknats den 30 maj.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.839