23948sdkhjf

19 miljoner ton avfall?

Naturvårdsverket anser att de totalt 19 miljoner ton tunnelberg som sprängs ut i jätteprojektet Förbifart Stockholm bör klassas som avfall.


Frågan aktualiserades i september 2012 i de muntliga förhandlingar som vidtog inför prövningen av Trafikverkets ansökan om tillstånd för tre tillfälliga hamnar på Lovön och i Norsborg. Hamnarna byggs för att man ska kunna transportera iväg utsprängt berg från projektet via båt och Naturvårdsverket anser att materialet bör ses som avfall.

– Det finns ett kvittblivningsintresse från Trafikverkets sida, det handlar om stora mängder massor som ska transporteras, behandlas och därefter lagras under obestämd tid. Det är hittills inte visat att man har avsättning för alla massor. De uppfyller enligt vår mening därmed miljöbalkens och EU:s kriterier för avfall, säger Ylva Lindén, jurist på Naturvårdsverket.

Trafikverket räknar med totalt 19 miljoner ton utsprängt berg, en mindre del kan användas i projektet men det mesta blir över, material man tänkt sälja till andra projekt.

– Vi tycker att det är jättebra att materialet återvinns, att man nyttiggör det. Men det är ändå ett avfall, säger Ylva Lindén.

Under vissa förutsättningar kan en restprodukt klassas som en biprodukt istället för som avfall, men Naturvårdsverket anser inte att man i fallet Förbifart Stockholm kunnat visa att det rör sig om något annat än avfall.

– Att massorna måste lagras under obestämd tid innan det eventuellt kan säljas vidare talar för att det är avfall. Att det rör sig om material som saknar tydliga miljörisker innebär i sig inte att det inte är ett avfall.

Ylva Lindén kan inte bedöma vilka konsekvenser avfallsstämpeln kan föranleda för Trafikverket eller för den som köper materialet.

– Det är dock en garanti för att massorna tas om hand på ett bra sätt.

Att hantera ett avfallsklassat material kan kräva prövning av eventuella mellanlager och eventuellt även behandlingen av avfallet. Enligt Trafikverket kan det också bli aktuellt med deponiskatt om massorna ska lagras under lång tid.

Hon betonar att Naturvårdsverket inte ändrat uppfattning i frågan.

– Vi påpekar detta i detta fall framförallt eftersom det handlar om så stora mängder massor.

Huvudförhandling i målet beräknas hållas under första halvåret 2014. Skulle mark- och miljödomstolen slå fast att berget i projekt Förbifart Stockholm bör ses som avfall kan man ändå inte generellt utgå ifrån att allt entreprenadberg är avfall anser Ylva Lindén.

– Varje projekt bedöms för sig.

Fotnot : Trafikverket håller inte alls med Naturvårdsverket, läs mer här (klicka på länken).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11