23948sdkhjf

Jagad vinkel äntligen fast

Hur får man korrekta höjder oavsett vilken vinkel skopan befinner sig i? Problemet har gäckat systemleverantörer i åratal men nu hävdar Novatron och Steelwrist att man funnit en lösning.


Kontrollsystem har sina uppenbara fördelar, men det har också funnits en del fallgropar man lyckats ta sig ur. Ett återkommande huvudbry är hur man ska mäta rätt oavsett i vilket läge grävmaskinens rotator befinner sig.

Nu vankas det kanske en lösning, på årets Maskinexpo deklarerade

Novatron och Steelwrist stolt att man knäckt nöten.

– Kunderna har efterlyst att kunna mäta med rotorn i alla lägen i hela cirkeln, men ingen leverantör har kunnat klara det. Nu kan vi det - med hjälp av Steelwrist, förklarar Novatrons vd Michael Örnfjärd.

Problemet har sysselsatt mätföretag i åratal, man har försökt förse maskinen med extra tiltsensorer men hittills har de flesta gått bet. När Novatron och Steelwrist stötte ihop på vårens jättemässa Bauma insåg de plötsligt att de tillsammans kunde betvinga problemet. Sedan tog det inte lång tid att få tekniken på plats.

– Steelwrist kan ge oss den information vi behöver från sina system och därför kan vi nu mäta i alla lägen, säger Michael Örnfjärd.

– Det var den saknade pusselbiten, tillägger Jan Berneryd, marknads- och försäljningschef på Steelwrist.

Steelwrists styrsystem för tiltrotatorn, XControl, levererar helt enkelt den information om skopans lutning och rotationsvinkel som Novatrons maskinkontrollsystem, XSite Link behöver. ”Bryggan” mellan de två programmen har fått namnet XControl Bridge och inga ytterligare sensorer eller kablar behövs.

– Nu kan man mäta med rotorn i alla lägen, man får alltid rätt höjd full kontroll på skopan, säger Jan Berneryd.

Ökad precision, enklare hantering och större noggrannhet utlovas.

– Genom att koppla ihop styrsystemet med grävsystemet blir det ett mervärde för kunderna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078