23948sdkhjf

Med vinterväghållare i fokus

En av Polens största tillverkare av lantbruksutrustning ökar nu aktiviteterna för att etablera företaget som leverantör till de svenska entreprenörer som jobbar med skötsel av grönytor och vinterväghållning.


Bland nykomlingarna på Maskinexpo fanns Pronar vars produkter dock funnits med på mässan tidigare genom exempelvis Rosenqvist Maskin i Jönköping som är en av företagets svenska representanter.

Pronar må vara förhållandevis okänt i svenska entreprenadkretsar, men har länge salufört produkter som traktorer och vagnar för lantbruk och den kommunala sektorn. På sin polska hemmamarknad är företaget en av de större leverantörerna till lantbruket och räknas till landets 500 största företag.

Utvecklingen har gått snabbt sedan företaget etablerades 1989 i nordöstra Polen och startade sin verksamhet med export av jordbruksprodukter till länder i det forna Sovjetunionen. Industriellt inleddes verksamheten med montering av vitryska traktorer, vilket snart utökades med egna traktormodeller med komponenter som utvecklades och tillverkades i Polen. I början på 2000-talet var det dags för nästa stora produktgrupp som blev vagnar och trailrar, främst anpassade för lantbrukssektorn. Enligt uppgift har företaget i dag runt 120 olika modeller med en tillåten totalvikt på mellan två och 32 ton.

– 2012 sysselsatte vi ungefär 2 000 personer och då har vi också kompletterat tillverkningen med produkter för bland annat skötsel av grönytor och snöröjning. Vi började tillverka plogar 2007 och vi tror att vi har en marknad i Sverige för vår vinterutrustning som också omfattar bland annat snöslungor, sopmaskiner samt salt- och sandspridare. Vi har redan nu rätt omfattande export till bland annat Tyskland, Nya Zeeland och Australien, säger försäljningschef Marta Karpiuk, som berättar att även Lassinanttis Maskin i Gällivare och Staffans Maskin i Istorp representerar företaget i Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093