23948sdkhjf

Säkrare fästen på tiltrotatorer

För ungefär ett år sedan lanserade Steelwrist snabbfästen med framaxellås. Nu kommer den lösningen även på företagets tiltrotatorer. Först ut är modellerna X18, X26 och den helt nya X20.


Skopor som lossnar från sitt fäste är ett av de större riskmomenten i närheten av en grävmaskin. Som tidigare framgått i Leveranstidningen Entreprenad utvecklade därför Steelwrist ett snabbfäste som vid lanseringen utlovades vara betydligt säkrare än andra lösningar på marknaden. Nu har lösningen även applicerats på företagets senaste generation tiltrotatorer.

– Framaxellås fungerar på alla typer av grävmaskiner i alla storlekar och med alla typer av styrsystem. Arbetet blir betydligt säkrare, utan att föraren behöver ändra sina rutiner när skopan eller redskapet ska kopplas. Framaxellåset fungerar ungefär som en bils luftkudde. Det märks inte förrän det behövs, säger Steelwrists marknadschef Jan Berneryd.

De tiltrotatorer som förses med framaxellås får en helt ny, helgjuten underdel.

– Det ökar styrkan markant utan att vikten påverkas. Samtidigt är de grepp som håller skopan betydligt bredare, vilket minskar slitaget, säger Jan Berneryd.

– För de enheter som levererats under 2012 och 2013 har vi tagit fram ett inbytesprogram där våra produkter kan uppgraderas med den nya framaxellåsningen.

I varje fall större grävmaskiner verksamma i Sverige har i dag oftast en tiltrotator utrustad med gripkassett. De tiltrotatorer som nu förses med framaxellås kan även utrustas med en helt nyframtagen fyrfingergrip. Med fyra fingrar ökar kontaktytan mellan gripen och det föremål som hanteras, vilket innebär ett säkrare grepp och minskad olycksrisk jämfört med traditionella trefingergripar. Fyrfingergripens armar och infästning är helgjutna. Därmed ökar styrkan utan att vikten förändrats. De robusta skydden för gripcylindrarna är liksom hydraulcylindrarna oförändrade.

Fyrfingergripen finns i två storlekar, en för X18 och X20 (820 millimeters öppningsvidd), och en större variant som passar X26 (960 millimeters öppningsvidd).

– Vi föredrar en separat gripkassett eftersom det gör det möjligt att eftermontera eller demontera gripen, allt efter hur behoven förändras. Det innebär också att bygghöjden är densamma oavsett om gripen är monterad eller inte, säger Jan Berneryd.

Företagets senaste tillskott bland tiltrotatorer är X20 med S60-fäste som nu, tack vare de starkare helgjutna konstruktionerna kan användas på större maskiner än tidigare.

– X20 med S60-fäste lämpar sig väl för maskiner i storlekar från 16 till 20 ton. I och med att fästet nu kan användas för större maskiner innebär det bland annat att man både sparar vikt och bibehåller stabiliteten. Samtidigt blir det möjligt att använda redskap till fler maskinstorlekar än tidigare, säger Jan Berneryd.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063