23948sdkhjf

Rekonstruerat Abelco med mycket nytt

Rekonstruktionen är avslutad, organisationen är slimmad, leverantörerna till stor del utbytta och Mikael Andersson tillbaka på vd-stolen. Abelco är tillbaka på banan med ett helt nytt produktprogram med lastmaskiner i centrum – och dessutom med ett nät av återförsäljare.


I augusti är det tio år sedan Abelco lanserades med den lite udda affärsidén att sälja kinesiska entreprenadmaskiner, men med ett eget varumärke.

– Vi började titta efter småmaskiner som minigrävare och skidsteers. Vi hade lite problem inledningsvis med att hitta maskiner med tillräckligt hög kvalitet, men efter att ha tagit tillbaka de fyra första maskinerna som levererades ut hittade vi rätt och har sedan starten sålt lite drygt 1 000 maskiner, varav 650 grävare och resten lastmaskiner. 2012 var det första året som vi sålde fler lastare än grävare, säger huvudägare och vd Mikael Andersson.

En anledning till ett ökat fokus på lastmaskiner är att den svenska marknaden för minigrävare minskat drastiskt under senare år. Enligt Leveranstidningen Entreprenads egen statistik såldes sammanlagt nästan 2 000 minigrävare under toppåren 2007-2008. 2012 var antalet nere i 666.

– Jag tror att vi sålde 127 stycken under 2007. I dag är målsättningen ungefär en i veckan, vilket betyder att vi är nere på ungefär 40 procent av toppnivån. Det är ett segment där väldigt många aktörer slåss om kunderna samtidigt som volymen minskar drastiskt. Jag tror inte att det kommer att säljas mer än 500 minigrävare i Sverige i år, säger Mikael Andersson.

– Däremot kan det gå motsatt väg för de små lastarna. Bland annat finns ett märkbart ökat intresse för produktgruppen från både industrin och lantbruket där truckar och traktorer allt oftare ersätts med små lastare.

Mikael Andersson har därför valt att fokusera mer på små hjullastare och kompletterar utbudet med en serie i storlekar från 1,5 till 4,6 ton och med Perkinsmotorer från 25 till 80 hästkrafter. Störst förväntningar finns på 3,2-tonnaren ZL125D vars motor har en effekt på 50 hästkrafter. Utrustningsprogrammet innehåller bland annat elstyrd diffspärr, extra uttag fram och bak, flera olika hjul, luftkonditionering, lastdämpare, extra hydraulpump, skopor, pallgafflar, snöplog och sandspridare.

– Modellen har vi tagit fram efter att ha lyssnat på våra kunder i tio års tid. Brytkraften är på mer än fyra ton och tipplasten med skopa 2,3 ton. Den har hög- och lågväxel och ett höghastighetstillval som ger en toppfart kring 30 kilometer i timmen, säger Mikael Andersson.

Även på minigrävarsidan presenteras ett par nyheter i den svanslösa E-serien.

– Maskinerna väger 1,8 och 3,5 ton och svänger helt inom larverna, vilket innebär att de inte kan slå i omkringliggande objekt. Därmed slipper föraren helt och hållet att tänka på bakdelen och kan koncentrera sig helt på arbetet. Redan i grundutförande är de nya minigrävarna utrustade med extrahydraulik med två variabla pumpar och två stödpumpar för bästa följsamhet och körkomfort, säger Mikael Andersson.
Företaget har också tagit fram en serie tiltbara snabbfästen och skopor för att förenkla arbetet på ojämna underlag.

– De har hydrauliska fästen som är ställbara i horisontalläge, vilket tillåter en arbetsvinkel på upp till 15 respektive 25 grader. Fördelen med tiltskopa är att man jämfört med ett tiltfäste sparar cirka åtta procent bränsle och 15-20 procent tipplast/nyttolast när man kör med orginalskopan eller pallgaffel, säger Mikael Andersson.

Den för kunderna kanske mest påtagliga förändringen är ändå att Abelco nu ska satsa på återförsäljare. Tidigare har prioriteringen varit direktförsäljning utan mellanhänder.

– Nu är målet att komma närmare kunden, vilket även gäller servicen. Tanken är också att expandera till Danmark och Norge genom återförsäljare, säger Mikael Andersson.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063