23948sdkhjf

Kobelco tillbaka till Sverige

Cirkeln är sluten för Owe Beck. I början på 1980-talet började han sälja Kobelcos grävmaskiner i Norge. I maj i år stod det så klart att han blir generalagent för det japanska företaget i Sverige. Fast någon maskin hann inte fram i tid till Maskinexpo.


I mer än 30 år har Kobelco legat Owe Beck varmt om hjärtat. Egentligen ända sedan den japanska vågen drog in över Norge och en handfull anställda vid Caterpillars norska representant hoppade av för att i stället ägna sina krafter åt den japanska nykomlingen i ett företag som fick namnet Kobenor Maskin. Senare var han också med om att etablera varumärket i Sverige genom Eliassons Maskin.

Så småningom skiljdes dock vägarna, men först hade under en period på fyra till fem år ungefär 1 470 maskiner hittat nya ägare i Norge via Becks företag.

För ungefär tio år sedan inledde Kobelco ett försäljnings- och produktionssamarbete med New Holland, men sedan början på 2013 är även det samarbetet förändrat i grunden. En anledning är att Kobelco räknar med att kunna knapra till sig en betydligt större marknadsandel i Europa genom att köra på egen hand med egna representanter.

– Det finns mycket muskler i det japanska företaget. Fabriken i Hiroshima producerar mer än 25 000 enheter om året och ungefär var femte grävmaskin som säljs i Japan är en Kobelco, vilket ger företaget en marknadsledande roll på världens tuffaste grävmaskinsmarknad, säger Owe Beck.

Avsikten är att etablera ett Kobelcocenter på Beck Maskins anläggning i Kungälv som stod klar i augusti 2011.

– Vi räknar med att anställa medarbetare som specialiseras på Kobelco. Men framför allt kommer maskiner till både Sverige och förhoppningsvis även Norge – förhandlingar pågår om agenturen i Norge – att skeppas in via Göteborg för att anpassas till de nordiska förhållandena i Kungälv, säger Owe Beck.

– Vi har beställt de 40 första maskinerna i storlekar från åtta till 26 ton och räknar med de första leveranserna nu i sommar. Först ut i Sverige är den nya generationen SR-maskiner från åtta ton och tyngre, men vi tror också att det finns en marknad för de nya maskinerna i serie 9.

– Det är viktigt att satsningen på Kobelco inte går ut över de mindre maskinerna. Avsikten är tvärtom att bygga upp två linjer i Sverige, en med små och en med större maskiner och fortsätta att förbättra oss hela vägen från försäljning till eftermarknad, säger Owe Beck.

I väntan på de nya Kobelcomaskinerna fylldes montern på mässan med de mindre maskinerna i företagets produktprogram. Där fanns exempelvis minigrävare från Airman, en agentur som Beck Maskin haft i drygt två år, mycket på grund av osäkerheten kring ägarförhållandena och stora valutabekymmer i det tidigare paradmärket Hanix. Owe Beck betonar dock att stabiliteten återkommit med de nya kinesiska ägarna och att företaget kommer att leverera såväl helt nya som uppgraderade maskiner från fabriken i Nagano.

– Det blir japansk kvalitet på motorer och hydraulkomponenter medan de grövre delarna tillverkas av kinesiskt stål, säger Owe Beck.

Även för Airman har Kungälv blivit något av nordisk centralpunkt och även här handlar det om samordning av transporter via Göteborg till både Sverige och Norge.

– Det ger stora volymer av maskiner som snabbt, enkelt och prisvärt skickas hit i containrar, säger Owe Beck.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.614