23948sdkhjf

Styrkeuppvisning av Liebherr

Liebherr har under senare år präglats av en rätt aggressiv attityd och med expansiva satsningar visat att Sverige är en för företaget intressant marknad. Om jakten på en ny vd för den svenska verksamheten bromsat utvecklingen, var det inget som märktes på Maskinexpo.


– Vi har nått de mål vi satt upp och tror på en långsiktigt stigande kurva. I synnerhet är vi starka på hjulgrävare medan det går lite långsammare i övriga segment. Vi letar fortfarande vd i Sverige, men räknar med att det är klart om någon månad, säger Karsten Klöcker som ansvarar för försäljningen i bland annat Sverige.

På Maskinexpo visades ett urval ur företagets digra maskinprogram, bland annat grävmaskiner, hjullastare och mobilkranar.

Mobilkranarna är starka i Sverige och vi säljer en del materialhanterare och hjullastare. Just nu tror vi mycket på L556 med steg IIIB-anpassad motor och kontroller som anpassats efter svenska behov, säger Karsten Klöcker.

L556 lanserades på Intermat förra året och kan ses som en representant för företagets senaste generation steg IIIB-anpassade maskiner. Karsten Klöcker lyfter bland annat fram common-rail-bränsleinsprutningen som utlovas optimera förbränningsprocessen och minska utsläppen av föroreningar. Avgasreningen utförs av en dieseloxidationskatalysator kombinerad med ett dieselpartikelfilter. Filtret kan vanligtvis regenereras aktivt genom att avlagringarna bränns medan maskinen används. Arbetet kan därmed fortgå utan avbrott.

Motorrummet har konstruerats om för att motorn ska kunna tvärmonteras och därmed möjliggöra en mer kompakt konstruktion. Som bonus blir viktiga underhållspunkter tillgängliga från marknivån. Rengöring och service underlättas också något av att kylaraggregatet placerats direkt bakom förarhytten där luft med minst damm kan sugas in.

– Vi tror fortfarande mycket på hydrostatisk drivning, vilket vi nu kombinerar med vårt eget elektroniska styrsystem Liebherr Power Efficiency, LPE. Jämfört med andra maskiner i samma storlek minskar drivlinekonceptet bränsleförbrukningen med upp till 25 procent, säger Karsten Klöcker.

Maskinen är försedd med ett traditionellt lastaggregat av Z-länktyp, men levereras även med en industriell lyftarm specialkonstruerad för höga lastmoment och med gott om kraft i det övre lyftområdet. Den industriella lyften är standardutrustad med en hydraulisk snabbkoppling och med ett rörelsemönster som utlovas vara parallellt över hela lyftområdet.

En optimerad tipplastgräns ökar produktiviteten och stabiliteten ytterligare.

Bland övriga maskiner i montern fanns LTM 1060-3.1 som lanserades på Bauma och beskrivs som marknadens starkaste treaxlade mobilkran. Det är en 60-tonsmaskin med totalvikten 36 ton, tolv tons axelbelastning och ballast på 5,5 ton. Den 48 meter långa teleskopbommen är den längsta i Liebherrs utbud av treaxlade mobilkranar.

Med en 9,5 till 16 meter lång svängbar jibb nås lyfthöjder upp till 63 meter och en bomradie på upp till 48 meter. Jibben kan monteras med noll, tjugo eller fyrtio graders lutning.

Den raka sexcylindriga motorn genererar 270 kilowatt, 367 hästkrafter, med ett maximalt vridmoment på 1 700 newtonmeter. Kraften överförs till kranens axlar via en tolvväxlad växellåda. En tvåstegsfördelare möjliggör minimal krypkörningshastighet i manövreringsläget.

Företagets luftaktiverade skivbroms utlovas ge betydligt högre bromskraft än konventionella trumbromsar. Dessutom påverkas inte bromskraften när temperaturen stiger. Lång livslängd och enkelt utbyte av bromsbackarna – som är försedda med slitagemarkeringar – utlovas, liksom ABS.

Hydraulsystemets elektriska ”Load-Sensing”-styrning ska säkerställa exakta arbetsmoment med upp till fyra rörelser samtidigt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141