23948sdkhjf

Skånsk maskinmässa ger stora förväntningar

Ungefär 150 utställare har, enligt mässledningen, bokat monterplats inför höstens Entreprenadexpo som arrangeras på Ring Knutstorp 12-14 september. Bokningarna ligger därmed i nivå med fjolårets succéartade premiär som till slut lockade 219 utställare och drygt 7 500 besökare.


Skåne är fortfarande en av de hetaste marknaderna för svensk bygg- och anläggningsindustri. Enligt Sveriges Byggindustrier ligger vårt sydligaste landskap på tredje plats i ligan med en byggvolym som bedöms överstiga 40 miljarder kronor nästa år. Det stora dragloket är Malmöområdet där mångmiljardprojekten ESS och Max IV i Lund kommer att fungera som tillväxtmotorer ett bra tag framåt.

Stor byggvolym genererar också stor efterfrågan på maskiner och redskap och när det äntligen blev en sydsvensk mässa för entreprenadmaskiner togs den emot mycket väl av både utställare och besökare.

– Det är helt klart att det saknats en maskinmässa i Skåne. Med Entreprenadexpo skapades en marknadsplats med bra förutsättningar för både affärer och inspiration. Utställarna uppskattade att de fick en möjlighet att besöka sina kunder på deras hemmaplan och de lokala företagen kunde låta en större del av sina anställda ta del av branschnyheter och få en bild av den senaste teknikutvecklingen, säger mässgeneralen Lars Nordmark.

– För att årets upplaga ska bli ännu bättre har vi genomfört en enkät bland både utställare och besökare och resultatet är mycket uppmuntrande. Mer än 90 procent är nöjda eller mycket nöjda med arrangemanget och räknar med att komma tillbaka i år. Helt klart är också att utställarna förra året lyckades mycket väl i sina ansträngningar att få besökarna att känna sig välkomna, säger Lars Nordmark.

– En förändring jämfört med premiäråret är att biljetterna kommer att förses med en streckkod som kan scannas med en smartphone. Det betyder att det blir väldigt enkelt att samla och lämna kontaktuppgifter. Givetvis kan biljetter förregistreras på Entreprenadexpos hemsida och givetvis är inträdet kostnadsfritt.

På hemsidan finns också kontaktuppgifter till elva hotell i närheten som gärna medverkar till att även mer långväga gäster ska få ut så mycket som möjligt av sin vistelse i Skåne.

Serveringen under mässan kommer att skötas av Catera Kantin & Kalas som sätter upp ett restaurangtält och ett par mindre grilltält för att erbjuda ett bredare utbud. Lunchkuponger kan beställas i förväg. Som extra service kommer även frukost att serveras under mässdagarna. Nytt för i år är också en mingelkväll den första mässdagen.

Magnus Öhrström, vd och anläggningsansvarig på Ring Knutstorp, ser fram mot höstens evenemang.

– Jag brukar säga att Ring Knutstorp är en mässhall utan tak och det fick vi verkligen bevisat förra året. Men trots regnet var det ett av de absolut roligaste event vi genomförde på anläggningen under 2012. Dessutom fungerade både etablering och avetablering väldigt bra, säger Magnus Öhrström.

Liksom i fjol arrangerades nyligen en utställarträff som lockade runt 35 deltagare. Under dagen gavs bland annat tillfälle att träffa mässledningen och andra viktiga kontaktpersoner samt att bekanta sig med området. På plats fanns också Rune Rennemark som delade med sig av sin mångåriga erfarenhet av kommunikation och om vanliga fallgropar när ett budskap ska förmedlas.

– Marknadskommunikation är ett hantverk som inte kan utföras av amatörer. Det är detaljerna som skiljer en succé från fiasko, säger Runne Rennemark.

Ett mässbesök betyder influenser från alla håll. Huruvida besökaren går in i en monter eller förbi beror ofta på intrycket från en snabb okulärbesiktning. Därför är utställarens signaler oerhört betydelsefulla. Korta, tydliga budskap drar in besökaren i montern. Först när besökaren är på plats är det dags för detaljinformationen.

– Utställarna bör också genomföra egna inbjudningsaktiviteter, inte minst för att visa för kunden att han eller hon är betydelsefull. Minst lika viktigt är det att ge snabb respons efter besöket i montern. Respons från kunden är färskvara och ruttnar om man inte tar hand om den. Bryt gärna mönstret och utnyttja analoga kanaler. Ett vykort eller ett personligt brev i handskrivet kuvert är ofta mer värt än ett e-postmeddelande, säger Rune Rennemark.

– De möjligheter en mässa skapar till affärer får inte slösas bort. En säljare klarar tio gånger fler kundkontakter under en mässa än annars. Det finns också statistik som visar att affärskontakter som inleds på en mässa leder till snabbare avslut. Sammantaget ger det en säljkostnad som bara är 20 procent av den normala.

– Ett betydligt mer obehagligt forskningsresultat är att 80 procent av de besökare som utlovas information efter en mässa aldrig hör något från utställaren. Se till att följa upp kundkontakter – omedelbart. Annars är deltagandet meningslöst, säger Rune Rennemark.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063