23948sdkhjf

Efter mörker kommer ljus

Det sägs att kommunikation är bäst när den använder minst antal ord och stavelser – eller där hindren på vägen eller spåret är obefintliga.
Det blev en i många avseenden tuff vinter. Kyla och snö bet sig envetet kvar och det krävdes åtskilligt besvär innan Kung Bore äntligen abdikerade. Att marknaden generellt hållits tillbaka av ekonomisk oro har ytterligare lagt sordin på stämningen som dock långsamt blivit bättre i takt med att luften värmts av solens strålar och försäljningen börjat ta fart igen.

Lagom till semesterperioden kommer Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet med tillhörande åtgärder för lite drygt 600 miljarder kronor fram till år 2025. Det är dock långt ifrån tillräckligt, enligt generaldirektör Gunnar Malm. Han betonar att de äskade medlen inte räcker till för att möta behoven och att verket tvingats till kraftfulla prioriteringar. Det primära blir drift, underhåll och åtgärdande av direkta brister i systemet.

Han lovar dock att transportsystemet kommer att förbättras, men att han räknar med fortsatta försämringar för den spårbundna trafiken innan förbättringarna blir märkbara.

Trafikverkets rykande färska statistik över tågtrafikens punktlighet visar onekligen att insatser behövs. Maj månad gav ingen rolig läsning för de som vill att tågen ska komma fram till målet på utsatt tid. Allra sämst var snabbtågen där mer än vart femte tåg anlände mer än en kvart försenat.

Det var inte bara persontrafiken som drabbades. Drygt 15 procent av godstågen kom inte heller fram inom en kvart efter angiven ankomsttid.

Orsakerna till förseningarna är många, angivna skäl är bland annat spårarbeten, urspårningar och bränder.

Det sägs att kommunikation är bäst när den använder minst antal ord och stavelser – eller där hindren på vägen eller spåret är obefintliga. Då är det trist att begärda anslag redan från starten är otillräckliga.

Inte minst under semestertider är det viktigt att kommunikationsmedlen fungerar. De flesta av oss behöver en andhämtningspaus, en tid där de egna batterierna kan laddas på blomsterängar och badplatser, vid glasskiosker eller på en mängd andra platser tillsammans med nära och kära.

Många kommer att ge sig ut i trafiken och kan räkna med att möta någon av de många vägarbetare som använder sommarmånaderna till att ge oss andra långsiktigt säkrare och snabbare transportleder.

Som motprestation kan vi som tar oss fram på gator och vägar tänka på att dämpa farten bland koner, lastbilar och vägmaskiner för att därigenom öka säkerheten för både vägarbetarna och oss själva.

Du håller nu vårens sista utgåva av Leveranstidningen Entreprenad i handen eller läser den i datorn, telefonen eller surfplattan. Vi vill därför passa på att tacka läsare, annonsörer och andra samarbetspartners för den vårsäsong som just är på väg att ta slut. Varmt välkomna tillbaka till nästa utgåva 15 augusti och inte minst till Entreprenadexpo på Ring Knutstorp 12-14 september. Den som har svårt att hålla sig borta från branschnyheter kan kasta ett öga på www.entreprenad.com lite då och då. Väl mött igen i höst.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078