23948sdkhjf

Forskning ska skynda på marksanering

21 miljoner kronor, fördelade över en treårsperiod, ska satsas på forskning som kan bidra till snabbare sanering av förorenad mark.


Mer än 80 000 svenska markområden misstänks vara förorenade med miljögifter. I många fall är föroreningarna så allvarliga att de riskerar att skada såväl den yttre miljön som människors hälsa.

Ofta krävs en omfattande sanering innan marken kan tas i anspråk för exempelvis olika typer av byggprojekt. Ett steg för att öka saneringstakten är Tuffo, SGI:s nystartade teknikutvecklingsprogram för forskning kring förorenade områden i Sverige. Förhoppningen är att Tuffo ska stimulera kunskapsuppbyggnad genom att knyta samman forskning med det praktiska arbetet för att åstadkomma förbättringar.

– Bedömningar visar att vi inte kommer att nå miljökvalitetsmålet med nuvarande saneringstakt. Därför är det angeläget att det satsas medel i detta nystartade program, säger Anna Ledin, huvudsekreterare på forskningsrådet Formas som nu bistår med 21 miljoner kronor i projektet.

SGI:s generaldirektör Åsa-Britt Karlsson får i och med det nya anslaget betydligt bättre möjligheter att leva upp till sin vision – att Tuffo ska leda till en effektivare och snabbare sanering av förorenade områden.
– Med Tuffo kan vi underlätta samverkan mellan olika aktörer – allt från problemägare, konsulter och entreprenörer till myndigheter och forskare vilket gynnar saneringsarbetet, säger Åsa-Britt Karlsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079