23948sdkhjf

Mindre bränsleåtgång på betong

Fordon drar mindre bränsle på en modern betongväg än på en väg med asfaltbeläggning. Det hävdar VTI efter att ha utfört mätningar på E4 vid Uppsala.


Ett sätt att minska den miljöbelastning som skapas av fordonstrafiken kan vara att öka andelen vägar med betongbeläggning. Det är en slutsats som kan dras av en undersökning som genomförts av Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, på E4 utanför Uppsala.

VTI konstaterar att den lägre bränsleförbrukningen på betongbeläggningen främst beror på uppmätta skillnader i beläggningarnas jämnhet och så kallade makrotextur, vilket helt enkelt påverkar rullmotståndet.

De första mätningarna genomfördes redan 2008 då det, enligt VTI, var en signifikant skillnad mellan bränsleförbrukning på asfalt- och betongbeläggning. Två år senare genomfördes nya mätningar på samma sträckor. Resultaten från personbilsmätningarna i juni 2010 visar att bränsleförbrukningen fortfarande är högre på asfaltbeläggning även efter ett par års hårt slitage på körbanan.

För tung trafik är skillnaden ännu större. Där visar mätningar en varm sommardag att bränsleförbrukningen på betong är 5-7 procent lägre än på asfalt.

VTI betonar dock att mätresultaten enbart visar situationen på den aktuella sträckan och att det inte går att dra generella slutsatser från ett enda vägavsnitt.

Vägytemätning med mätbil längs den undersökta sträckan har visat att asfalt- och betongsträckorna har ungefär samma längdprofil. Jämnheten i längsled är något sämre på betongsträckorna, medan spårdjupet är något större på asfaltsträckorna. En annan konstaterad skillnad är att asfaltsträckornas makrotextur är betydligt grövre.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078