23948sdkhjf

Ökat tryck efter minikranar

– Marknaden för minikranar har formligen exploderat de senaste 18-20 månaderna. Vi sålde 36 på Bauma och följde upp med ytterligare två i Sverige när vi kom tillbaka. Även här på Maskinexpo har det varit riktigt bra, säger Richard Beiron på Kranlyft.


– Kranlyft har ansvar för japanska Maedas verksamhet i Europa, gamla Sovjetunionen och större delen av Afrika. Vi ser en uppgång på alla marknader just nu. Försäljningen gick bra under 2012 och 2013 ser ut att bli ännu bättre, säger Richard Beiron.

– Marknaden har fått upp ögonen för minikranarna som bland annat kompletterar maskinparken för företag som använder teleskoplastare och lastbilar med kran. I dag har uthyrarna för få maskiner. För sex-sju år sedan var det kanske 30 procents beläggning på minikranarna. I dag är det 110 procent. I och med att Cramo och Ramirent har haft långa inköpsstopp har det berett plats för mindre företag som köpt minikranar och hyr ut till de stora.

– Bland uthyrningsföretagen är Cramo störst, men Ramirent växer snabbt. Av de stora entreprenörerna har framför allt NCC och Peab tagit till sig tekniken. NCC använder exempelvis sju kranar på Facebook II i Luleå och har sedan tidigare fyra gående på ettan. I Skanska är det mer blandat, men i vissa regioner är minikranen väldigt eftertraktad.

På Maskinexpo visades bland annat MC285CRM (E)-2, utrustad med en tvåcylindrig, vattenkyld Yanmardiesel på 7,4 kilowatt. Maximal lyftkraft anges till 2,8 ton och med den teleskoperande bommen nås en lyfthöjd på 8,7 meter.

– Den är en av de modeller som säljer allra bäst och väldigt användbar på exempelvis brobyggen och när det behövs lyfthjälp vid husbyggen. I praktiken kan minikranarna göra mycket av det jobb som annars utförs av mobilkranar, men utan samma behov av ledig markyta och risk för att köra sönder marken. Stående på exempelvis översta valvet i ett hus klarar den att lyfta närmare 40 meter. På årets Bauma premiärvisades dessutom en vinch som förlänger lyfthöjden till ungefär 100 meter.

En nykomling, som visades på Bauma, är MK1033C som med sin vikarmsbom blev väldigt väl mottagen på den tyska mässan.

– Vi sålde 13 enheter och räknar med att kunna inleda leveranserna från fabrik i november. Med en vikt under två ton, en höjd under två meter och en bredd på 75 centimeter kan maskinen ta sig genom en vanlig dörr och lyftas med en transporthiss. Med kapacitet att lyfta nästan ett ton, tio meters horisontell räckvidd och lyfthöjd på 11.5 meter är det inte många arbetsuppgifter den inte klarar av, säger Richard Beiron.

Flera motoralternativ erbjuds, bland annat med diesel-, bensin- eller eldrift.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062