23948sdkhjf

Kraftsamling för kraftinsamling

Runt om i världen ökar efterfrågan på teknik som tar till vara solenergi. Det har Vermeer tagit fasta på och utvecklat en bandgående pålkran som ska säkerställa att exempelvis de stolpar som används som stöd för solpaneler placeras ut med tillräcklig precision.


– Stolparna är den stabiliserande grunden för markmonterade solpaneler. Beroende på terräng- och markförhållanden på platsen kan installatörer möta utmaningar, även frustration, när stolparna ska installeras. Precision är ett måste. Vermeer PD10 eliminerar mycket av gissningar vid installation av ett så stort antal stolpar vid varje given plats, säger André Hoondert på Vermeer Viking.

Maskinens eget kontrollsystem säkerställer automatiskt rätt riktning och djup, vilket kan behövas då precisionskraven vid installationer i allmänhet är mycket höga.

– Med hjälp av bland annat ett flertal adaptrar och styranordningar klarar maskinen stolpar med mycket varierad utformning och storlek, berättar produktspecialist Benny Melse.

Maxstorleken för runda stolpar anges till 18,3 centimeter och fyrkantiga till 15,7 centimeter.

Maskinen drivs av en vätskekyld, fyrcylindrig Yanmardiesel på 35 kilowatt (47 hästkrafter) som lever upp till emissionskraven enligt steg IIIB.

Maskinen kan manövreras från en förarplats med vridbar stol och dubbla joysticks eller med fjärrmanövrering.

Vikten är ungefär 5,5 eller 6,1 ton beroende på val av hammare som finns för stolpar i dimensioner upp till tio eller femton tum.

– Flera maskiner finns redan ute på den amerikanska hemmamarknaden och vi har även sålt ett par i Europa, säger Benny Melse.

Den maskin som visades upp på Maskinexpo kommer att gå till Holland efter besöket i Sverige och användas för demonstrationer i Europa.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064