23948sdkhjf

Vd-skifte i BDX

Efter sju år lämnar Tomas Bergdahl jobbet som vd i BDX, men kommer att fortsätta som ledamot av styrelsen. Processen att hitta en efterträdare är påbörjad och förhoppningen är att tjänsten ska vara återbesatt innan årets slut.
Formellt bildades BDX Företagen hösten 2003 genom en sammanslagning av NTG Företagen, Lulefrakt och Kalix LBC. Anorna kan dock räknas ända från efterkrigstiden då en mängd ekonomiska föreningar bildades bland svenska åkeri- och maskinföretag – inte minst i norra Sverige.

När Tomas Bergdahl tog över rodret för sju år sedan omsatte företaget runt 1,3 miljarder kronor, men har bland annat genom en mängd förvärv i främst Norrbotten, men även i Västerbotten, mer än fördubblat omsättningen. Det senaste bokslutet visade en omsättning på 2.7 miljarder kronor.

Trots att företaget beskrivs som Norrbottens största privata företag gör strukturen att det finns en utpräglad småföretagsanda. Företaget har ungefär 300 egna anställda, men till det kommer ungefär 370 leverantörer som utför uppdragen med totalt 1 700 maskiner och fordon samt bortåt 2 000 anställda.

Flertalet leverantörer är också delägare i BDX. Inställningen är att ägarskap stimulerar ansvar för det dagliga arbetet och intresse för långsiktig utveckling. Och den framtida verksamheten kommer till stor del att fortsätta präglas av Tomas Bergdahl.

– Jag kommer fortsättningsvis att sitta i styrelsen och där arbeta med förvärvs- och utvecklingsfrågor. Vi är definitivt inte färdiga med BDX utveckling. Det jag är mest stolt över, under min tid som vd, är hur vi hanterade den ekonomiska nedgången 2008-2009 – vi tappade i volym men vi klarade ett positivt resultat, säger Tomas Bergdahl.

Enligt styrelseordföranden Mats Öhrlund kommer Tomas Bergdahl bland annat att arbeta med kompletterande verksamhet, inom ramen för kärnverksamheten, samt den geografiska expansionen söderut till Västerbotten.

Men parallellt pågår jakten på en efterträdare.

– Rekryteringen av en ny vd är en strategisk fråga som måste få ta den tid det tar.

Det viktiga är att vi hittar rätt person. Det måste vara någon som är nyfiken, villig att lära sig vår komplexa verksamhet och samtidigt har modet att ta beslut och energin att fortsätta att utveckla BDX i rätt riktning. Ambitionen är att en ny vd ska finnas på plats vid årsskiftet, säger Mats Öhrlund.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065