23948sdkhjf

Wacker Neuson siktar uppåt och neråt

Wacker Neuson hade en av Maskinexpos största montrar, men företagets största nyhet fanns inte på plats, den helt nya teleskoplastarserie som, i varje fall än så länge, består av två modeller.
Lagom till Bauma kunde Wacker Neuson presentera en helt ny produkt i programmet – teleskoplastare. Företaget har valt att starta med två små modeller, med stapelhöjd på ungefär fyra respektive sex meter och lastkapacitet på 1,2 respektive 2,5 ton. Till och med den ”stora” maskinen hamnar inom det så kallade 2x2-meterssegmentet, det vill säga mindre än två meter hög och mindre än två meter bred.

På Maskinexpo fanns ingen teleskoplastare att visa, men där slog man ändå ett slag för nykomlingarna med förhoppningen att den första av de beställda maskinerna ska anlända till Sverige före semestrarna.

Båda modellerna har fyrhjulsdrift med väl tilltagna styrvinklar och kompakt utformning. Arbetshydrauliken är utrustad med en tredje styrkrets som via en inchpedal gör att den hydrostatiska drivningen kan kontrolleras med stor exakthet.

TH625 har en helt inglasad hytt som finns som tillval på den mindre TH412. Sikten från förarplatsen är god runt om och mot de redskap som används. Lyft- och tipprörelser hanteras med en flerfunktionell manöverspak.

Båda modellerna är försedda med "Vertical Lift System" (VLS) ett överbelastningsskydd som ska eliminera risken för tippning i längdriktningen. En vanlig lösning är att arbetscykeln avbryts genom att de hydrauliska funktionerna stängs av. VLS automatiserar i stället en del av den teleskopiska rörelsen. Föraren kan välja mellan två driftlägen: skopläge och stapelläge.

I skopläge dras teleskoparmen in när lastaggregatet sänks. Därmed undviks överbelastning även vid maximal belastning.

Om lastaggregatets vinkel understiger 40 grader, och stapelläge är aktiverat, dras teleskoparmen in först när överbelastningsområdet uppnås. När det inte längre finns någon överbelastning stoppas indragningen. Om lastaggregatets vinkel överstiger 40 grader dras teleskoparmen alltid in vid sänkning.

Om teleskoplastarna mest lyste med sin frånvaro innehöll montern däremot exempel ur den hjullastarserie som lanserades tidigare i år i Sverige på Byggmaskiner i Göteborg.

– Vi satsar i första hand på storlekarna från 2,5 till 5,5 ton. De första har redan levererats till kund och vi har stora förhoppningar om att försäljningen kommer att öka ytterligare i höst. För den svenska marknaden har vi förberett med bland annat hydrauluttag bak och fäste för exempelvis sandspridare. Inte minst har vi sett att servicevänligheten är uppskattad. Tiltbar hytt gör det enkelt att komma åt motor och drivlina. Alla hydraulslangar är delade vid tornet, vilket underlättar utbyte om någon slang skulle råka gå sönder, säger Svante Tonring, regionchef på Wacker Neuson.

På packningssidan presenterades den vändbara vibratorplattan DPU 6555 som nu kan fås med packningskontroll, vilket inte minst kan utnyttjas av användare utan större vana vid packningsarbete.

Känsliga sensorer läser av hur komprimeringen fortgår och föraren informeras kontinuerligt via en display med åtta LED-lampor som anpassar sig efter ljusförhållandena. När samtliga lampor tänts är packningen avslutad – i varje fall med den utrustningen. De känsliga elektroniska systemen är monterade på maskinens övre del som är mindre utsatt för vibrationer.

Packningskontrollen ska, enligt uppgift, kunna eftermonteras på plattor tillverkade från 2011 och senare.



Morgan Andersson



1

Mindre än två meter bred, mindre än två meter hög och med kapacitet att lyfta upp till ungefär sex meters höjd.

2

Störst bland Wacker Neusons hjullastare är WL57 som väger drygt 5,7 ton och har en motorkapacitet på cirka 74,5 kilowatt.

3

Vibratorplatta med inbyggd komprimeringskontroll kan ge en ovan förare mycket hjälp.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063