23948sdkhjf

Bevakade lastbilsparkeringar

Vägkrogskedjan Rasta erbjuder nu bevakade uppställningsplatser för lastbilar på sju av sina etableringar längs de svenska motorvägarna. Förhoppningen är att minska de dieselstölder som blivit ett allt större gissel för transportnäringen.


Stölderna av diese l från parkerade lastbilar har, enligt Sveriges Åkeriföretag, ökat med 35 procent under 2013 jämfört med året innan. I reella tal handlar det om 5 140 stölder bara under årets sex första månader.

Stölderna av diesel innebär inte bara ekonomiska och tidsrelaterade störningsmoment. En väl så betydelsefull effekt är att de skapar oro och innebär avsevärt sämre arbetsmiljö för förare som kanske inte ens vågar stanna för att ta en behövlig vilopaus. I värsta fall kan kanske till och med trafiksäkerheten påverkas.

Det har länge efterlysts säkra uppställningsplatser för lastbilar, men svårighet i att få lönsamhet i projekten gör nyetableringar synnerligen fåtaliga. Ett stort steg på vägen tas nu när Sveriges Åkeriföretag i samarbete med Rasta etablerar bemannad övervakning med parkeringsvärdar på uppställningsplatser vid sju av vägkrogskedjans befintliga anläggningar längs de stora Europavägarna: Arboga vid E20, Brålanda, Hallandsås, Haby och Tanum vid E6 samt Ödeshög och Tönnebro vid E4.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062