23948sdkhjf

Marksanering i Rydöbruk i mångmiljonsatsning

20 miljoner kronor investeras nu för att sanera 30 000 kvadratmeter mark på industriområdet Rydöbruk intill Nissan i Hylte. Bedömningen är att det handlar om upp till 20 000 kubikmeter massor som ska schaktas ur och köras till deponi.


Marken har förorenats av en uppsjö av olika mer eller mindre giftiga ämnen. Enligt en undersökning som gjorts av länsstyrelsen i Hallands län innehåller den översta metern av marken i och kring Rydöbruk höga till mycket höga halter av bland annat arsenik, bly, kadmium, koppar, kvicksilver och zink samt PAH, polyaromatiska kolväten som kan vara cancerframkallande. Även en bostadsfastighet berörs av den förgiftade marken.

Markområdet har förgiftats under en lång följd av år då det bedrivits olika typer av verksamheter. På 1800-talet fanns här järnbruk, kvarn, stampverk och garveri. De stora problemen har dock sitt ursprung från åren mellan 1898 och 1944 då det tillverkades sulfitmassa i en process som krävde svavelsyra.

Syran framställdes i fabriken genom förbränning av svavelkis – en restprodukt från mineralbrytning. Svavelsyran bildades när rökgaserna tvättades med vatten i ett syratorn. Den brända svavelkisen bildade kisaska som bland annat använts som utfyllnad på industriområdet. Där uppstod det mesta av dagens problem på grund av att kisaskan innehöll höga halter av tungmetaller.

Huvudman för åtgärdsarbetet är SGU, Sveriges Geologiska Undersökning, som på regeringens uppdrag inventerat och undersökt områden som kan ha förorenats av statliga verksamheter. Efter de undersökningar som inleddes 2011 vid Rydöbruk konstaterar SGU att området behöver saneras, dels för att minska risken för direktexponering för de som arbetar och bor inom området, dels för att hindra läckage från området till Nissan.

Uppdraget att schakta ur de förorenade massorna, köra dem till deponi och återställa området har gått till Svevia i en entreprenad värd ungefär 20 miljoner kronor.

– Schaktmassorna sorteras på plats, och vi gör en mängd provtagningar. Utifrån vilka föroreningar som finns i massorna körs de till lämplig deponi. Sedan ska vi återställa området igen. Entreprenaden ska vara avslutad 31 december, säger Svevias platschef Jan Andersson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078