23948sdkhjf

Allt närmare elmotorväg över Östersjön

Den blivande motorvägen för elektricitet mellan Norden och Baltikum – Nordbalt – har tagit ytterligare ett kliv mot färdigställande sedan NCC fått uppdraget att anlägga den 40 kilometer långa markförbindelsen mellan Nybro och Sandvik vid Östersjökusten.


– Vi behöver en mer integrerad och bättre fungerande elmarknad och kraftöverföring i Europa. Nordbalt kommer att betyda väldigt mycket för att binda samman det baltiska och det nordiska elnätet, och kommer att bidra till att stärka försörjningstryggheten i både Sverige och Baltikum, sade it- och energiminister Anna-Karin Hatt i våras när regeringen gav sitt klartecken för projektet.

Satsningen är en del i ambitionen att uppnå en effektiv och integrerad elmarknad i Europa, vilket är en förutsättning för att leva upp till EU:s klimat- och energipolitiska mål. Inte minst handlar det om att få en tillräckligt bra överföringskapacitet inom och mellan Europas länder samt att skapa fri rörlighet på elmarknaden. En viktig faktor är också att Baltikum inte längre är självförsörjande på el sedan det litauiska kärnkraftverket utanför Ignalina släcktes ner 2009.

Som en konsekvens därav har EU-kommissionen beslutat att delfinansiera Nordbalt med motsvarande närmare 1,5 miljarder kronor.

Nu har Svenska Kraftnät gett NCC i uppdrag att färdigställa den 40 kilometer långa svenska landdelen i en entreprenad värd cirka 49 miljoner kronor.

Markkabeln är en likströmsförbindelse som ansluts till det svenska stamnätet via ett nytt ställverk och en omriktarstation i Nybro, väster om Kalmar. I andra änden finns Sandvik, öster om Hagby vid Östersjökusten där ledningen ansluts till den 400 kilometer långa sjökabeln som leder till Klaipeda i Litauen.

Enligt nuvarande planer kommer markarbetena att påbörjas i mars 2014. I juni 2015 är det tänkt att markkabeln ska anslutas till sjökabeln och i slutet av 2015 ska elleveranserna kunna släppas fram.

Helt färdigställd ska den nya elmotorvägen på 300 kilovolt vara i slutet av 2015. Kapaciteten anges till ungefär 700 megawatt el, vilket kan jämföras med exempelvis Forsmarks kärnkraftsreaktorer som är på drygt 1 000 megawatt vardera eller de två reaktorerna i Ignalina som vardera var på ungefär 1 500 megawatt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063