23948sdkhjf

Efterlängtat lyft för bostadsbyggare

Bostadssektorn går bättre än väntat och tillväxten blir god under 2014 och 2015. Den analysen gör Industrifakta i sin senaste konjunkturrapport.


Därmed håller den positiva tendensen från första kvartalet i sig och uppgången tycks gälla såväl småhus som flerfamiljshus.

Vid halvårsskiftet hade 2 970 nya bostäder i småhus påbörjats, vilket är 27 procent fler än vid samma tidpunkt 2012. Industrifaktas bedömning är att mer än 5 000 småhus kommer att börja byggas i år, vilket innebär en ökning med åtta procent jämfört med förra året.

Signaler från flerbostadshussektorn tyder också på en fortsatt uppgång. Bedömningen är att något mer än 19 000 lägenheter påbörjas i år för att öka till en bit över 20 000 under 2014. Även om uppgången är glädjande är den dock långt ifrån tillräcklig. Industrifakta konstaterar bland annat att det skulle behövas en årlig tillväxt på 25-30 procent för att tillgodose efterfrågan.

Efter några år med förhållandevis stora investeringsvolymer ser det nu däremot ut som om nya satsningar i offentliga lokaler blir allt mindre omfattande. För byggsektorn begränsas verkningarna med hjälp av en stor volym ombyggnader. Däremot märks det för anläggarna i form av bland annat minskade mark- och grundläggningsarbeten.

Industrifakta förutser stora satsningar på infrastrukturen, och hänvisar bland annat till sin konsultpanel där nästan hälften av företagen rapporterar att omsättningen under årets första halvår varit högre än för motsvarande period 2012. Även de konsulter som arbetar med bostadsbyggande rapporterar ökad aktivitet, i synnerhet vad gäller nybyggande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109