23948sdkhjf

Italienska motorer i JCB:s kompaktmaskiner

JCB:s kompaktmaskiner kommer att utrustas med motorer tillverkade i Lombardinis fabrik i italienska Reggio Emilia. Det står klart sedan den brittiska maskintillverkaren nu tecknat ett långsiktigt samarbetsavtal med Kohlerkoncernen där Lombardini ingår.


November 2004 blev något av en symbolisk brytpunkt för brittiska JCB. Då lämnade företagets första egenutvecklade och egentillverkade motor fabriken i Storbritannien. Företaget har investerat långt över en miljard kronor i motorutvecklingen som resulterat i motorer, inte bara för eget bruk utan även för andra tillverkare. 2011 inleddes även motortillverkning i Indien för den asiatiska marknaden. Enligt företaget har nu mer än 250 000 JCB-motorer tillverkats sedan starten.

Under innevarande år har företaget inlett tillverkningen av den nya steg IIIB-anpassade Ecomax-motorn som tagits fram utan behov av ett dieselpartikelfilter eller annat utrymmeskrävande system för efterbehandling av avgaserna. Och när företaget nu letat fram en extern motorlösning för sina kompaktmaskiner är Kohlers och Lombardinis tekniska lösningar av avgörande betydelse.

Valet föll på Kohler Global Power Groups vattenkylda KDI-motor (Kohler Direct Injection) som kommer att marknadsföras som JCB Diesel by Kohler.

– JCB:s val baserades på våra tekniska lösningar som gör det möjligt att lösa de nya emissionskraven utan dieselpartikelfilter, säger Lombardinis vd Giuseppe Bava.
Alan Tolley, chef för JCB:s motorprogram, betonar att Kohlers lösning utan ett plats- och servicekrävande partikelfilter, är helt i linje med JCB:s strategi och ger företagets konstruktörer maximal flexibilitet gällande maskinens design och utformning av motorutrymmet.

– Dessa nya högeffektiva motorer kommer att ge våra kunder bättre prestanda och lägre bränsleförbrukning, lovar Alan Tolley, som bland annat hänvisar till höga vridmoment även vid låga varvtal. Därmed uppnås bland annat snabb motorrespons. I vågskålen ligger också serviceintervall som ligger på 500 timmar.

Samarbetet omfattar fyra motormodeller i KDI-serien, två 1,9-liters och två 2,5 liters med effekt som varierar mellan 31 och 55,4 kilowatt eller 41 och 74 hästkrafter.

Motorerna, som började tillverkas i Italien i år, är utrustade med högtrycks Common Rail-insprutning med ett insprutningstryck på 2 000 bar, fyra ventiler per cylinder, vattenkyld avgasåtercirkulation (CEGR) och en DOC oxidationskatalysator. Bränsleförbrukningen utlovas vara ungefär 15 procent lägre än motsvarande motortyp med lägre insprutningstryck och dieselpartikelfilter.
Avsikten är att successivt införa motorerna i JCB:s utbud av kompaktmaskiner som bland annat omfattar midigrävmaskiner, Teletruk TLT 35D, kompakthjullastare, glidstyrda kompaktlastmaskiner, och midjestyrda teleskophjullastare.
Först ut med den nya KDI-motorn är gaffeltrucken Teletruk 35D 4x4 som premiärvisades på återvinningsmässan RWM 16-18 september i Birmingham.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079