23948sdkhjf

Från sikt till kross

Under de tre senaste åren har mer än 200 sorteringsverk lämnat Maximus fabrik i Nordirland, enligt företaget egna uppgifter. Då kan det vara dags för en ny utmaning och på årets Bauma var det hög tid för nästa steg i utvecklingen – en mobil käftkross.


Den nordirländska myllan tycks vara en synnerligen lämplig grogrund för tillverkare av sorteringsverk. Här finns långvarig tradition och erfarenhet av de tunga produkterna. Till och med företag med helt annan inriktning kan ”smittas” av den lokala traditionen och komplettera eller styra om produktionen.

Så blev exempelvis fallet för 3D Steelwork som grundades 2004 som leverantör av stålkonstruktioner till i första hand byggnadsindustrin i Storbritannien och på Irland. 2008 valde företaget ett stickspår och lanserade ett helt nytt sortiment med sorteringsverk och bandtransportörer för den tunga stenindustrin. Maximus Crushing & Screening var fött.

Verksamheten har expanderat efter hand, både med avseende på produkter och marknader. Fram till i dag har såväl stationära som mobila enheter sålts till mer än 20 länder samtidigt som personalstyrkan växt till cirka 75 personer.

På vårens Bauma var det så världspremiär för MXJ-1, företagets första käftkross – en mobil variant med en transportvikt kring 45 ton.

– Med en krossöppning på 1 150 x 750 millimeter ligger den i en storleksklass som är lite större än de mellanstora krossarna (till exempel Metso 120), men strax under de större (till exempel Sandvik UJ 440 i), säger Karl-Erik Warnbrant på Krossning & Sortering.

– MXJ-1 har hydraulisk spaltjustering med dubbla hydraulcylindrar och dubbla kilar. Helgjutna gavlar och käke i stål samt skruvade sidor mot gavlarna följer ungefär samma princip som Metso LT 110, men används inte i någon motsvarande modell på marknaden i den här storleken. Genom att använda en krosskropp med skruvade sidor undviks de spänningar som uppstår med svetsat utförande.

– Modellen är den första käftkross på marknaden som i likhet med konkrossarna har huvudlager i oljebad med cirkulation. Dessa stora lager får betydligt längre livslängd än lager med fettsmörjning som alla andra har, säger Karl-Erik Warnbrant.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078