23948sdkhjf

Stora miljövinster med återvunnen asfalt

Upp till sextio procent återvunnen asfalt kan numer användas i de asfaltmassor som Skanska använder vid sina beläggningsarbeten. Därmed minskar uttaget av ändliga resurser samtidigt som utsläppen minskar.


Förr var det vanligt att uppfrästa asfaltmassor samlades i stora högar på olika upplagsplatser. I takt med att entreprenörerna hittar nya sätt att återvinna asfalten minskar de befintliga lagren samtidigt som allt mer av den asfalt som rivs upp vid pågående vägarbeten går direkt tillbaka till produktionen.

Skanskas lösning är att förvärma den uppbrutna och krossade asfalten, vilket gör att en större andel återvunnen asfalt kan tillsättas utan att kvaliteten på den nya massan försämras. En tidigare riktlinje var att nyproducerad asfaltmassa kunde innehålla runt femton procent gammal asfalt. Efter att ha byggt om sina asfaltverk, enligt det nya konceptet, hävdar Skanska att det nu är möjligt att tillsätta mellan trettio och sextio procent gammal asfalt i den nya asfaltmassan med bibehållen kvalitet.

Den nya tekniken införs successivt över landet i samråd med kunderna. Skanskas egen bedömning är att den nya tillverkningsmetoden kommer att innebära en koldioxidbesparing motsvarande uppvärmningen av över 4 000 normalvillor under ett år.

Ytterligare en fördel är att det återvunna materialet minskar behovet av bland annat krossat berg och bitumen, som är en ändlig resurs framtagen ur fossil råolja.

Företaget samarbetar också med Trafikverket för att införa en teknik som gör det möjligt att riva kasserade bildäck och använda materialet i ny asfalt. Enligt företaget innebär den lösningen en mer beständig beläggning med längre livslängd. En bonus är att materialet dessutom kan ersätta det plastbaserade tillsatsmedel som annars behövs för asfalt som ska tåla extrema belastningar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078