23948sdkhjf

Upp till bevis i Boden

Utställarna har det svettigt numera, mässorna duggar tätt över hela landet. Load up North erbjöd en ny möjlighet som flera företag tog fasta på – besökarna var mer än bara presumtiva kunder – de var presumtiva anställda.


Boden . Drygt 200 utställare hade tagit sitt pick och pack – något som kan vara rätt skrymmande i den här branschen – och begett sig till ett höstruskigt Boden Arena i slutet av september. På plats fanns till exempel Volvos svenska återförsäljare Swecon.

– Det är en region där det händer mycket, det finns mycket jobb och vi vill vara närvarande på den typen av mässa och visa upp relevanta produkter men också ge en inblick i hela vårt sortiment. Sedan får vi utvärdera vad det ger, säger Fredrik Rigö, kommunikationsansvarig på Swecon.

Swecon hade packat med sig en hel rad Volvomaskiner till Load up North företaget hade dock också tagit fasta på rekryteringsvinkeln, och sökte folk i montern.

– Alla söker folk och vi också, Swecon har många maskiner i regionen, maskiner som ska säljas och servas och det kräver kompetent personal.

En dag som denna när det kommer mycket skolungdomar vill vi visa att vi finns, vi har tagit hit en del unga mekaniker som kan visa vad jobbet går ut på, vi måste ta vårt ansvar och ta in fler ungdomar i branschen, det blir extra tydligt här.

Lars Almqvist, teknisk kommunikatör på Pon Mining i Malmfälten, hade Caterpillar i ryggen, ett märke som är väl representerat i övre Norrland inte minst just i Malmfälten där maskinerna rullar, och i Boden där Pon bygger en ny serviceanläggning.

– Vi vill visa upp våra produkter, men vi behöver också rekrytera, det behövs till exempel 20-30 man till vår nya anläggning i Boden, säger han och konstaterar att bristen på kompetens personal är stor.

– Det är jättesvårt att få tag på folk som kan hantera de stora gruvmaskinerna, det saknas utbildningsanstalter, även om det startats en del nya, därför är det bra att vara med på en sån här mässa.

Lars Almkvist välkomnar rent allmänt en entreprenadmässa i norr.

– Här nere i Boden har det inte varit vanligt med den här storleken på maskiner, det är ett jättebra initiativ att det sker.

Komatsu har gjort flera stora maskinaffärer i övre Norrland på sistone, och var också representerat på Load up North.

– Vi är här för att visa upp oss i området, de bör vi inte minst nu när vi satsar stort på en egen anläggning i Kiruna, vi har också sålt en hel del truckar och stora maskiner i Norrbotten, säger Leif Ek, säljare på Hesselberg Maskin Norr.

Han tycker att mässutbudet blivit aningen svårbemästrat på sistone, inte minst i övre Norrland. Load up Norths inriktning mot gruvor passar dock Hesselberg bra.

– Komatsu är stora på gruvor worldwide men också i Malmfälten.

Leif Ek konstaterar att besökarflödet varit bra hittills.

– Det har varit mycket förare och det är ju bra – de ska ju alltid vara med och önska när det ska köpas maskiner.

Ytterligare en maskinjätte på frammarsch fanns på plats i Boden.

– Alla är här, vi också, ler Svenska Liebherrs vd Jörg Miethke

Liebherr strävar efter att täcka in hela Sverige, därför måste man åtminstone testa i princip alla mässor som arrangeras, deklarerar han.

– Vi ska öka, därför är allt intressant, vi vill presentera oss på ett bra sätt.

Han anser dock att det inte går i längden att delta i alla mässor.

– Max två mässor i Sverige vore bra för vår del, i år har vi varit på fem svenska mässor plus Bauma, det är för mycket.

Ambitionen är därför att banta ner på mässutställandet framöver.

– Kanske väljer vi några mässor, kanske tar vi olika mässor vartannat år, vi får se. Vi ska dock definitivt minska ner antalet.

Antalet kända märken var stort på mässan, både maskinleverantörer, redskapstillverkare och andra branschbekantingar tog chansen att få visa upp sig i norra Sverige.

– Mässan är viktig för oss, Norrland är lite av hemmaplan och därför är det intressant att vara här. Det är ett område där det finns mycket maskiner, sen går den kanske lite sent på året men det har varit bra med besök, ett jämnt flöde hittills, konstaterar Per Norell, kommunikationschef på Indexator.

Indexator deltog även på Samec, även den en ny entreprenadmässa, som arrangerades utanför Skellefteå i slutet av augusti. Behövs det två regionala mässor i Norrland så nära varandra både i tid och rent geografiskt? Per Norell tvivlar.

– Det känns som om det vore bättre om de körde vartannat år i så fall.

Daniel Smedenman, vd och ägare på Maskin Mekano, hade också hittat till Boden Arena med sina maskiner.

– Vi har mycket kunder här och även om vi reser hit ofta känns det nonchalant att inte vara med när det blir mässa och vi har redan haft många bra samtal.

Han tillägger att mässor inte främst måste leda till affärer, inte heller måste man alltid ha något nytt att visa upp.

– Det är ett bra tillfälle för oss att lyssna på kunderna, få deras synpunkter och önskemål, som tillverkare är det vår nyckel till framgång.

Han anser att de mindre mässorna fyller en viktig funktion.

– Man måste inte ha en 3 000 kvadratmeter stor monter, med en mindre, lokal och opretentiös mässa kan man möta kunderna, det känns som om vi går åt det hållet i Sverige och det är en positiv utveckling.

Michael Ankarhorn, vd på MTT Sweden var nöjd med mässan även om han tycker den arrangerats lite väl sent på året.

– V har inte varit på mässa och kunnat köra demo i den här regionen tidigare, men vi har många kunder här och har rest hit många gånger –men då utan våra produkter, våra kunder har fått resa söderut för att se produkterna i arbete, säger han.

Antalet mässor ökar och Michael Ankarhorn ser många möjligheter med det även om det kan bli lite för mycket av det goda.

– Jag tycker att Knutstorp var en mycket bra mässa, jag tror också på en mässa i Göteborg som den som planeras nästa år. Det behövs också en mässa i Norrland, men två blir för mycket.

Fotnot : Vill du läsa mer om Load up North 2013? Klicka på länkarna nedan!

Supernöjda arrangörer lovar mässa igen nästa år – då med en nordisk touch.

Varför krockar de två enda entreprenadmässorna i Norrland nästa år?

Att kunna köra lastbil räcker inte långt för den som vill jobba för Swerock Cliffton Mining.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078