23948sdkhjf

Febril jakt på förare

Innan årsskiftet ska 50 ha anställts, ett drygt år senare ska totalt 250 förare vara redo att köra lastbil mellan Kaunisvaara och Pitkäjärvi. Var finns alla dessa kompetenta förare? Swerock Cliffton Mining hoppades finna några på Load up North.


Boden . Load up North har ett uttalat rekryteringsfokus, och anställningsivern går inte att ta miste på i mässpartnern Swerock Cliffton Minings monter.

– Vi måste hitta folk, syftet är att locka folk att köra lastbil, nog finns det en del men vi söker en viss typ av chaufförer, vi behöver därför mycket att välja på, förklarar Michael Ahlander, som jobbar för företaget i Junosuando, och Ulrika Wallrahm, som är stationerad i Boden.

Det brådskar för dem att hitta lastbilsförare som kan bemanna transporterna mellan Northland Resources gruva i Kaunisvaara och järnvägsterminalen i Pitkäjärvi, en sträcka på 16 mil där ekipagen kommer att gå i skytteltrafik om några år.

– När allt är igång kommer en lastbil att gå iväg var sjätte minut, vi behöver totalt 250 chaufförer. I dag har vi 89, vi ska rekrytera 50 till innan årsskiftet och resten ska vara på plats en bit in på 2015, säger Michael Ahlander.

Kraven är lika högt ställda på de maskinförare som ska rekryteras.

– Vi har fem i dag i Pitkäjärvi, det kommer att bli 15 fast anställda, fem i Kaunisvaara och tio i Pitkäjärvi, säger Ulrika Wallrahm.

Sökarsiktet är alltså inställt på unga förare – men det räcker inte att kunna framföra en lastbil, faktum är att man inte ens behöver kunna köra lastbil för att komma ifråga.

– Vi är ute efter rätt typ av förare, kan de inte köra men har intresset och talangen, kan vi inte utbilda dem, men tipsar gärna om hur de ska bära sig åt, säger Michael Ahlander.

Företaget strävar också efter en jämn könsfördelning,

– I branschen i dag är det fyra procent kvinnor, vi har 33 procent bland förarna och 34 procent totalt, men målet är 50/50, säger Michael Ahlander.

Andra viktiga mål är mångfald och att anställa människor som delar företagets grundvärderingar

– De ska vara jordnära, utvecklande, personliga och pålitliga, förklarar Ulrika Wallrahm.

I detta ingår bland annat att ta ansvar för sitt fordon.

– Det är en 90-tons koloss som ska framföras med respekt och på ett säkert sätt, säger Ulrika Wallrahm.

Att köra för fort är till exempel strängt förbjudet.

– Många tror att man är en duktig förare om man kör fort, vi säger att man ska köra lagom fort – det vill säga efter trafikbestämmelserna.

Kaunisvaara har inte många invånare och när gruvan kom till byn rasslade det till med arbetstillfällen som inte kan fyllas av lokala förmågor. En uttalad målsättning för Swerock Cliffton Mining är dock att inte skapa ett fly-in-fly-out-scenario.

– Vi försöker verka för att folk ska flytta dit eller åtminstone bo inom pendlingsavstånd, säger Michael Ahlander.

Alla gillar inte det upplägget och det har hänt fler än en gång att arbetssökande slängt luren i örat på honom.

– Samtidigt är det en väldig konkurrens om arbetskraften, den stora expansionen i Malmfälten kräver mycket arbetskraft samtidigt som vi, som arbetar enligt Transportavtalet, inte kan erbjuda samma löner som de som jobbar efter Metallavtalet i gruvorna kan få. Det är ett annat skäl till att vi försöker se de mjuka värdena som en konkurrensfaktor – vårt mål är att bli Sveriges bästa åkeri.

– Vi vill skapa en hjärtlig stämning där folk mår bra, ingen ska bli mobbad och alla ska känna att de har lika värde, vi vill skapa en gemytlig arbetsplats, säger Ulrika Wallrahm.

Fotnot : Vill du läsa mer om Load up North 2013? Klicka på länkarna nedan!

Vad säger egentligen utställarna om Load up North?

Supernöjda arrangörer lovar mässa igen nästa år – då med en nordisk touch.

Varför krockar de två enda entreprenadmässorna i Norrland nästa år?

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.206