23948sdkhjf

Kraftig uppgång för Cat i Kina

En 40-procentig nedgång i försäljningen av gruvmaskiner har slagit hårt mot Caterpillar. Inte ens en kraftigt ökad efterfrågan på företagets maskiner i Kina har varit tillräcklig som kompensation. Delvis har situationen mötts genom att personalstyrkan minskats med drygt 13 000 personer.


2012 blev ett rekordår med avseende på både försäljning och resultat för Caterpillar. Så sent som i början av 2013 fanns fortfarande förhoppningar om att 2013 skulle bli ett ännu bättre år, men utvecklingen har gått åt andra hållet.

– Det här året har visat sig vara besvärligt. Vi räknar med en omsättning som ligger ungefär elva miljarder dollar lägre än förra året, det innebär en minskning med 17 procent. Ungefär tre fjärdedelar av tappet hänförs till huvudsakligen gruvsidan. Vi räknar med att vår gruvverksamhet kommer att känna av en nedgång på drygt 40 procent under året. Kraft och bygg kommer att landa på en minskning på ungefär fem procent vardera, säger Caterpillars vd och styrelseordförande Doug Oberhelman.

Försäljningen av gruvmaskiner sjönk kraftigt i mitten av 2012. I de första prognoserna fanns förväntningar om att efterfrågan skulle skjuta fart igen redan i år, men med tiden har det visat sig att försäljningen legat kvar på en mycket låg nivå. Ursprungligen låg förväntningarna på en omsättning på mellan 56 och 58 miljarder dollar, nu skrivs prognosen för 2013 ner till ungefär 55 miljarder dollar.

För att begränsa skadeverkningarna har den amerikanska maskingiganten snabbt anpassat sig till den lägre efterfrågenivån. Bland annat har personalstyrkan runt om i världen minskats med drygt 13 000 personer i samband med åtgärder som tillfälliga produktionsstopp i en del fabriker.

Men Doug Oberhelman hittar även ljuspunkter i mörkret.

– Vi har effektiviserat verksamheten kraftigt även om det kommit i skuggan av den kraftiga försäljningsnedgången av gruvprodukter. Vi har ökat försäljningen i Kina, under årets tredje kvartal med nästan 30 procent och vår balansräkning är den starkaste på flera år, säger Doug Oberhelman.

Inte minst de osäkra politiska och ekonomiska förhållandena på den amerikanska hemmaplanen gör prognoser vanskliga, men Doug Oberhelman är i grunden optimistisk inför 2014. Han befarar visserligen en fortsatt svag nedgång på gruvsidan, men räknar med någorlunda oförändrad efterfrågan på motorer och en uppgång vad gäller maskiner för bygg och anläggning. Sammantaget innebär det ett år ungefär i nivå med 2013, men med en osäkerhet på ungefär fem procent både uppåt och neråt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08