23948sdkhjf

Volvo satsar hårdare på mindre maskiner

Svag efterfrågan från gruvbranschen och en ofördelaktig valutakursutveckling är två faktorer som påverkat verksamheten i Volvo Construction Equipment negativt, enligt Volvos vd och koncernchef Olof Persson. Han räknar dock med att marknaden ligger kvar på dagens nivå det kommande året.


Under årets tredje kvartal minskade Volvo CE nettoomsättningen med sju procent till ungefär 12,3 miljarder kronor. De flesta marknader har utvecklats svagt under året, men det finns ljuspunkter och det är på för Volvo viktiga marknader som Europa och Kina där efterfrågan inte bara stabiliserats utan till och med visat märkbara tecken på uppgång under det tredje kvartalet.

Sämsta utvecklingen redovisar företaget i Nordamerika där kräftgången fortsatt även under tredje kvartalet med en omsättning som minskat med 30 procent jämfört med samma period förra året. Räknat på årets nio första månader handlar det om en nedgång på hela 38 procent. Enligt företaget beror nedgången till stor del på att uthyrningsföretagen investerade stort i nya maskinflottor under 2012 och därmed inte har samma investeringsbehov i år.

Då ser det betydligt ljusare ut i Europa där företaget redovisar en omsättningsökning på åtta procent under det tredje kvartalet. Enligt delårsrapporten har företaget till och med ökat sin marknadsandel under kvartalet tack vare en kampanj med målet att öka försäljningen av kompaktmaskiner.

Även i Kina har utvecklingen sett lovande ut efter halvårsskiftet. Jämfört med tredje kvartalet 2012 förbättrades försäljningen på den kinesiska marknaden med tio procent, även här handlar det primärt om försäljningsframgångar med avseende på mindre maskiner.

– Vårt grundscenario för nästa år är att marknaderna kommer att vara i stort sett på samma nivå som under 2013, säger Olof Persson.

Olof Persson är förhållandevis nöjd med att rörelsemarginalen, trots nedgången, bibehållits kring fyra procent. Han uttrycker också sin glädje över att företaget har bra kontroll på lagernivåerna som är i balans med efterfrågan.

En stor förändring väntar dock i företaget. Pat Olney, som tillträdde som vd i Volvo CE 1 maj 2011 lämnar sin post och återvänder till Nordamerika efter 16 år på olika poster i företaget. Som det ser ut lämnar han företaget vid årsskiftet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08