23948sdkhjf

Fransk-japansk allians i Amerika

Yanmar går in som delägare i Manitou genom förvärvet av drygt sex procent av aktierna. Samtidigt aviserar de båda företagen att de nu också inleder ett strategiskt distributionssamarbete i Mexico och Latinamerika.


De båda koncernerna har samarbetat i många år. Bland annat har Yanmar i bortåt 25 år levererat motorer till de mindre entreprenadmaskiner som Manitou tillverkar och säljer under varumärkena Gehl och Mustang. I januari 2012 utökades samarbetet genom en strategisk produktions- och distributionsallians i Nordamerika. Yanmar började tillverka minigrävare för den franska koncernen som i sin tur skulle leverera skidsteers på band och hjul för Yanmar.

– Vår strategiska allians har fått en bra början i Nordamerika. Vi räknar med att den senaste investeringen också kommer att generera ett bra resultat, säger Yanmarchefen Tetsuya Yamamoto.

Takehita Yamaoka, styrelseordförande i Yanmar, betonar att det finns ett stort värde för det japanska företaget att stärka alliansen med Manitou.

– Det blir allt viktigare för den enskilde spelaren att kunna leverera ett bredare produktutbud. Vi är övertygade om att båda företagen kommer att bli betydligt mer attraktiva på dagens byggmarknad och att vi förbättrar våra möjligheter att träffa nya kunder, säger Takehito Yamaoka.

Manitous styrelseordförande och vd Dominique Bamas är inne på samma linje och menar att Yanmars insteg bland aktieägarna innebär en tydlig potential för tillväxt i företagen. Nästa steg i samarbetet är också väl definierat – närmast handlar det om att bygga upp och etablera ett nät för distribution av Yanmar-tillverkade grävmaskiner under Gehl- och Mustang-namnen i Mexico, Centralamerika och Sydamerika.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062