23948sdkhjf

Generationsskifte i vägbyggandet

Wirtgen är ett av de företag som hoppat på gruvtåget och förstärkt satsningarna i det tyngre segmentet. Därav märktes dock inget på Entreprenadexpo där det främst handlade om vägmaskiner i något mindre storlekar.


Wirtgen har genom strategiska förvärv blivit en gigant på vägbyggnadssidan. Och varumärkena skäms inte för sig när de vita Wirtgenmaskinerna kompletteras med gröna Vögele-läggare och Hamms mer konventionellt orangea vältar. På Entreprenadexpo illustrerades också den senaste utvecklingen inom koncernens krossverksamhet genom en 39-tonskoloss från Kleemann (se Leveranstidningen Entreprenad 18.13).

Företagets monter på vårens Bauma innehöll 29 världspremiärer, varav några nu visades för första gången för den sydsvenska publiken. Den senaste generationens maskiner kännetecknas bland annat av ett litet i i anslutning till produktnamnet, vilket betyder att maskinen utrustats med ett intelligent system för att minimera utsläppen.

Vögele Super 1303-3i representerade den senaste generationens asfaltutläggare där utvecklingsarbetet inte bara varit inriktat på att leva upp till de skärpta utsläppskraven utan också att hålla nere driftkostnader, förenkla det dagliga arbetet och minska bullerstörningarna.

Bland annat finns nu en funktion som automatiskt minskar hydraulflödet avsevärt om maskinen inte används i arbete under en minut. Enligt tillverkaren innebär det samtidigt att maskinen blir betydligt mer lättstartad i kyla.

Företaget lovar också lösningar som ska säkerställa att hydraulflödet alltid är anpassat till det arbete som utförs. Dessutom utlovas att de oljor som behövs också snabbt får rätt temperatur och sedan håller sig på en optimal nivå under arbetets gång.

– Den nya displayen har utvecklats med stor hjälp av idéer från Sverige. Det är en fyrfärgsskärm med mycket bra kontraster som gör att den är lätt att läsa av i alla typer av ljus. Den har också utformats med lättbegripliga symboler och logiska manöverval, vilket gör att maskinen är väldigt enkel att manövrera. Därutöver innebär detaljer som stötdämpad samt fukt- och vindskyddad förarplats klara förbättringar av förarmiljön, säger Fredrik Johansson, säljare på Wirtgens svenska bolag.

– Det finns också en funktion som innebär att enkla knapptryckningar i praktiken är allt som behövs vid övergångarna mellan arbets- och transportläge. Dessutom bibehålls alla inställningar av exempelvis hastighet på matarband och skruv samt skruvens höjd. Det finns även snabbknappar för vombering, vilket gör det våldigt lätt att justera asfaltläggningen efter markförhållandena.

Super 1303-3i har en skrid som täcker läggningsbredden 1,8-3,4 meter. Därutöver kan skriden kompletteras med två breddökningar om vardera 0,55 meter, vilket gör att maximal läggningsbredd anges till 4,5 meter.

I den senaste läggargenerationen ingår även de två större modellerna 1803 och den bandgående 2103.

H11i är en av tre nya envalsvältar som kompletterar Hamms H-serie. Nykomlingarna som är utrustade med en fyrcylindrig Deutz-diesel på 105 kilowatt i kombination med dieselpartikelfilter finns i storlekarna elva, tretton och sexton ton.

De kompakta asfaltvältarna i HD-serien representerades av HD10, som med sina 2,6 ton är minst av de fyra nykomlingarna i det här segmentet. Drivkälla är en trecylindrig Kubotadiesel på 23 kilowatt.

Trots de små formaten är de nya vältarna utrustade med oscillerande valsar, vilket blivit allt mer efterfrågat. Flertalet av de småvältar som i dag arbetar på exempelvis trånga innerstadsytor är statiska, men nu breddas användningsområdena en del.

– Med oscillation på valsen finns ingen risk för överpackning. Det går snabbare att uppnå önskad packningsgrad och skaderisken på exempelvis intilliggande byggnader är obefintlig. Det är fullt möjligt att exempelvis packa i ett parkeringshus utan risk för skador, säger Fredrik Johansson.

Bland fräsarna finns maskiner med fräsbredd från 0,35 till 2,2 meter och med maximala fräsdjup från 0,1 till 0,35 meter. Med elektronikens hjälp utlovas ett mycket exakt resultat vid fräsning, både i sida och i djup.

Byte av frästrumma ska, beroende på modell, inte ta mer än 0,5 till 1,5 timmar, vilket gör att en maskin kan utföra ett flertal varierande arbeten bara genom att trumman byts ut. Även tandhållare och tänder ska kunna bytas snabbt och enkelt för att minska ståtid och öka produktiviteten.

På Entreprenadexpo visades den minsta av nykomlingarna i i-serien, W 50 DCi, med 0,5 meters fräsbredd och ett fräsdjup på upp till 0,21 meter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109