23948sdkhjf

Farten ökar för Förbifarten

Trafikverket har fått ett formellt tillstånd att börja bygga Förbifart Stockholm, föreberedelsearbetet pågår, 2014 börjar upphandlingarna och våren 2015 ska de större entreprenaderna dras igång.


Startskottet närmar sig för Förbifart Stockholm, i början av november fastställde Trafikverkets enhet för planprövning arbetsplanen för mångmiljardprojektet.

– Det är en stor händelse i projektets historia, säger projektets kommunikationschef Louise Melander.

– Det är ett tydligt kvitto på att projektet rör sig framåt, arbetsplanen är ett rättsligt dokument som ger oss rätt att ta mark i anspråk och bygga vägen, säger Johan Brantmark, projektchef på Förbifart Stockholm.

Projektet är enormt, Trafikverket uppger att man inte sett någon anledning att justera budgeten på 27,6 miljarder kronor i 2009 års pengavärde och för de pengarna ska man få en trefilig, dubbelriktad, 21 kilometer lång väg mellan Kungens kurva och Häggvik. 18 kilometer dras i tunnel, man ska bygga sex trafikplatser, bygget kräver också en hel del kringarbeten, bland annat måste sju arbetstunnlar sprängas fram och tre tillfälliga hamnar byggas.

Arbetsplanen vinner laga kraft den 6 december, Trafikverket håller det inte för otroligt att den kommer att överklagas innan dess, men hoppas kunna hantera den frågan under 2014.

Alla berörda detaljplaner är också fastställda. En är överklagad till länsstyrelsen men Trafikverket förväntar sig att eventuella yttranden ska vara avklarade senare i vinter.

Även Miljööverdomstolen har Förbifarten på sitt bord, eftersom tunneln i stora delar byggs under grundvattennivån är det tillståndspliktigt att leda bort vattnet. För att slippa onödiga transporter har man också beslutat att bygga tre tillfälliga hamnar, där byggmaterial ska tas in och sprängt berg tar ut på båt. Ansökan lämnades in 2011 och domstolens uppgift är att besluta vilka villkor som ska gälla för bygget.

– Den gäller främst hur vi ska leda bort grundvatten och bygga och driva tre hamnar, säger Ola Landin, ansvarig för grundvattenfrågor på projektet.

Huvudförhandling och dom väntar 2014.

– Sen kan vi börja spränga berg och bygga hamnar, säger Johan Brantmark.

Förberedelsearbetet pågår med full kraft, både vid skrivborden och ute i verkligheten, under hösten 2013 pågår byggetableringar och förberedande arbeten för till exempel el och vatten. Under det första kvartalet 2014 ska prekvalificerande dokument för huvudentreprenaderna skickas ut, senare under året är det dags för förfrågningsunderlag. Under våren och sommaren kommer förstärkningsarbeten och föreberedelser för till exempel bullerskydd att utföras och kring årsskiftet 2014/2015 ska bygget av tillfälliga arbetstunnlar ta sin början.

– Den första sprängningen blir troligen till nyår 2015, säger Johan Brantmark.

Vägtunnlarna ska borras och sprängas fram och byggtiden beräknas till tio år. Totalt blir det cirka 50 entreprenader, 20 av dem räknas som stora, med 500 miljoner till tre miljarder i kontraktssumma och Trafikverket har ambitionen att försöka locka även internationella entreprenörer till de komplicerade uppdragen.

– Det blir sex stora tunnelentreprenader, upphandlingen av den första går ut sommaren eller hösten 2014, sen kommer resten successivt, säger Johan Brantmark.

Han räknar med de större entreprenaderna kan dras igång med start våren 2015.

Entreprenörerna som ska jobba på projektet avkrävs F-skattebevis.

– Vi har ett viktigt samarbete med skattemyndigheten, det är viktigt att vi agerar kraftfullt för att se till att lagar och förordningar följs, säger Johan Brantmark.

Han tillägger att projektet innebär många arbetstillfällen, Trafikverket räknar med att man som mest kommer att sysselsätta 3 000 – 4 000 personer samtidigt i projektet och samarbetar därför även med Stockholms stads arbetsmarknadsavdelning.

– Vi tar på oss att alla entreprenörer i vårt projekt ska träffa Stockholms arbetsmarknadskontor som försöker slussa in folk som står utanför arbetsmarknaden, de kan ställa upp med både utbildning och kompetensutveckling om det behövs.

– Det är inget krav att entreprenörerna ska anställa en viss kvot, vi visar dem bara på möjligheten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062