23948sdkhjf

Höghöjdsarbete på franska

Fyrhjulsstyrning, snabba och precisa rörelser och bra räckvidd är några av de faktorer som efterfrågas när det är dags att köpa in arbetsplattformar. Det har franska Haulotte tagit till sig vid utvecklingen av den senaste liftgenerationen.


Det är inte fel att säga att det fanns en och annan uppstickare i Haulottes monter på Entreprenadexpo. Om flertalet av mässans utställda maskiner var förhållandevis jordnära pekade den franska tillverkarens arbetsplattformars gula master kaxigt uppåt mot skyn.

Högst nådde den teleskoperande bomliften HT23 RTJ med 22,5 meters arbetshöjd, men även den kompakta saxliften C12 DX drog till sig besökarnas blickar. Båda maskinerna lanserades på vårens Bauma, och försäljningen har börjar bra för Haulotte Scandinavia som ansvarar för de nordiska och baltiska länderna.

– Det finns ett stort behov av maskiner i 23-metersklassen och vi har redan hunnit sälja ett tvåsiffrigt antal. Drivning och styrning på alla fyra hjulen, en horisontell räckvidd på 18,3 meter samt att det inte tar mer än 56 sekunder att nå full höjd uppskattas av kunderna, säger Håkan Wallin, ansvarig för nyckelkunder på Haulotte Scandinavia.

Maskinen kan ta 450 kg i korgen och med en svängradie som beskrivs som bäst i klassen ska den tillsammans med förarens möjlighet att i alla situationer välja mellan tvåhjuls-, fyrhjuls- och krabbstyrning klara att manövreras även där utrymmet är mycket begränsat och underlaget besvärligt.

– Dagens arbetsplatser är ofta väldigt trånga, därför ställs stora krav på att maskinerna måste vara lättmanövrerade. I och med att det går att köra både bom och maskin samtidigt med stor precision ökar dessutom produktiviteten. Möjligheten till terrängkörning förbättras av oscillerande axlar och automatisk differentiallåsning, säger Håkan Wallin.

Håkan Wallin lyfter också fram servicevänligheten med enkel tillgång till service- och smörjpunkter.

– Bland annat är de rörliga delarna försedda med smörjpunkter, något som också bidrar till att förlänga komponenternas livslängd. I och med att många arbeten utförs nära andra aktiviteter uppskattar många kunder den nya Kubotamotorn som inte bara är väldigt tillförlitlig utan också den tystaste i klassen.

I montern fanns också Compact 12 DX som representant för den nya generationen kompakta terränggående saxliftar. Lyftkapaciteten anges till ungefär 450 kg och högsta arbetshöjd ungefär tolv meter. Maskinen har också ett mindre syskon med tio meters arbetshöjd och lyftkapacitet på ungefär 565 kg.

– Även de nya saxliftarna drivs nu med en tystgående Kubotamotor som dessutom innebär en bränslebesparing på ungefär fem procent jämfört med föregångaren vid jämförbara arbetsuppgifter. Fyrhjulsdrift, frigångshöjd på 27 centimeter och automatisk hydraulisk differentialspärr bidrar till goda terränggående egenskaper som exempelvis innebär att liften tar sig upp även där stigningen är förhållandevis brant. Manöverbarheten påverkas också av vändradien på enbart 3,5 meter, säger Håkan Wallin.

– Jämfört med tidigare modeller är stödbenen betydligt mindre utsatta för stötar och törnar i och med att de inte längre sticker ut utan hamnar helt innanför maskinens yttermått. Dessutom är stödbenen självnivellerande. Samtidigt har främst det nedersta fotsteget fått en ny placering som underlättar både när man kliver upp i plattformen och vid nedgång.

Även de nya saxliftarna har blivit lättare att serva med enkel åtkomst till vitala komponenter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063