23948sdkhjf

Kommuner får dumpa prisdumpare

En offentlig upphandlare kan utesluta offerter där anbudsgivaren lämnat ett pris som är så lågt att det kan uppstå misstankar om bristande seriositet. Det framgår av en färsk kammarrättsdom.


Upprinnelsen är en upphandling av ramavtal avseende löpande byggentreprenadarbeten som gjordes av Göteborgs stad. Beställaren krävde bland annat att anbudsgivarna skulle bifoga en förklaring till anbudspriser som understeg 300 kronor per timme.

Inför upphandlingen uteslöts, enligt Konsumentverkets chefsjurist Per Karlsson, fem anbudsgivare som hade offererat en timkostnad som låg under beställarens angivna miniminivå med hänvisning till att anbuden var för låga. Ärendet fördes till domstol där kammarrätten i en dom nu gett det upphandlande bolaget rätt.

– Kammarrätten i Göteborg har gått helt och hållet på Konkurrensverkets linje i frågan om bevisbördans placering – leverantörer ska visa att deras anbud är seriösa – och att en myndighet därefter har ett stort utrymme att bedöma om anbuden är oseriösa eller inte, säger Per Karlsson.

– Om domen vinner laga kraft kan den tänkas få stor betydelse för andra upphandlande myndigheter som ska bedöma låga anbud. Leverantörer måste bevisa att ett anbud är seriöst, betonar Per Karlsson.

Bland dem som jublar över domen finns Byggnads ordförande Johan Lindholm som ser kraven på lägsta pris i offentliga upphandlingar som ett sätt att öka risken för bland annat lönedumpning, försämrad arbetsmiljö och skattefusk.

– Den här domen visar att det går att förändra och vi tycker att domen är ett viktigt steg i rätt riktning. Det är klart att seriös verksamhet kostar mer. Vettiga löner och villkor är inte gratis. Går man efter lägsta pris sätts konkurrensen ur spel och man främjar ojust verksamhet. Jag tror ingen vill att våra skattepengar ska gå till det. Därför har Göteborgs stad gjort helt rätt och förhoppningsvis tar fler efter, säger Johan Lindholm.

Kammarrättens dom betyder dock inte att en viss prisnivå måste överstigas. Trots allt är även pris ett konkurrensmedel. Ett företag diskvalificeras inte med automatik om det lämnar ett underpris. En anledning till lågt pris kan vara att personal ska hållas sysselsatt under en period av lägre aktivitet. En annan att uppdraget används för att utbilda eller vidareutbilda personal. Även inför etablering på en ny marknad kan det vara lockande att sänka prisbilden temporärt. Poängen är att företaget på ett trovärdigt sätt måste kunna motivera anledningen till det låga priset.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078