23948sdkhjf

EU-miljarder till Norrbotniabanan?

EU kan tänka sig att betala flera miljarder till Norrbotniabanan. Beslutet gläder järnvägssträckans förespråkare, som nu uppmanar regeringen att ta med projektet i transportplanen redan 2014 och lösa finansieringsfrågan omgående.
Europaparlamentet antog den 19 november ett omarbetat förslag för hur det europeiska transportnätet TEN-T ska se ut. Parlamentet bestämde sig bland annat för att prioritera ett utbyggt strategiskt europeiskt stomnät, Core Network, som ska stå klart 2030.
Botniska korridoren, som Norrbotniabanan mellan Umeå och Luleå är en del av, ingår i detta stomnät och Norrbotniabanans förespråkare vädrar därför morgonluft.
– EU-s beslut innebär rent konkret att de är beredda att stå för upp till 30 procent av kostnaden för bygget av Norrbotniabanan, vilket i praktiken innebär drygt sju miljarder kronor, säger Gusten Granström, vd för Norrbotniabanan AB i ett pressmeddelande.
EU-beslutet får nu NBBAB att på nytt gå in med en ansökan om EU-finansiering, man anser också att det nu är ännu viktigare för regeringen att tillsätta en förhandlingsperson för projektet.
– Tillsammans med regionens erbjudande till finansiering är detta ett gyllene tillfälle att sätta spaden i jorden för det efterlängtade projektet, säger Gusten Granström.

Det beräknas ta cirka tio år att bygga Norrbotniabanan, Norrbotniabanan AB anser därför att halva summan bör tas med till 2025. Eftersom järnvägsutredningarna redan är kan det gå snabbt om och när finansieringen finns på plats, förklarar NBBAB, då återstår enbart att upprätta järnvägsplaner, handla upp entreprenörer och börja bygga. Man manar därför regeringen till handling.

– Sveriges regering står nu inför ett beslut som är helt avgörande för hur infrastrukturen i Sverige och Europa kommer att se ut i framtiden. Vi hoppas att både Trafikverket och regeringen agerar och inte försitter ett gyllene tillfälle att få medfinansiering för ett viktigt infrastrukturprojekt i en investeringsintensiv region som skriker efter arbetskraft. När den nationella transportplanen klubbas igenom 2014 måste Norrbotniabanan finnas med, säger Peter Roslund, Norrbotniabanangruppens ordförande, i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078