23948sdkhjf

I Huddinge värderas skrotet högt

Efter en investering på 75 miljoner kronor står nu Stena Recyclings nya fragmenteringsanläggning i Huddinge klar att hantera 60 procent mer återvinningsmaterial än tidigare med 15 procent lägre motoreffekt.


I fragmenteringsprocessen f infördelas uttjänta järn- och metallprodukter. Anläggningen hanterar exempelvis gamla bilar och vitvaror som renas och sorteras i fyra olika fraktioner: järn, blandade metaller, en bränslefraktion och en ren avfallsfraktion.

Materialet förs med transportband till en stor kvarn som roterar med 500 varv per minut. Där delas det upp i mindre bitar innan det åker vidare i processen. Järnet och övriga metaller omvandlas till råvaror för stålverk och smältverk och förvandlas senare till nya produkter.

– Den nya tekniken ökar effektiviteten och varje år kan över 200 000 ton skrot återvinnas enbart i Huddinge. Skrotet kommer från samhällets alla branscher men också från hushåll, säger Kristofer Sundsgård, produktionsdirektör på Stena Recycling.

Den senaste investeringen, som bland annat omfattar ett nytt styrsystem och en inbyggd kvarnanläggning, innebär dels stora miljövinster i form av bland annat minskat buller och minskad dammspridning och dels betydligt effektivare fragmentering och sortering. Exempelvis tar det inte mer än 30 sekunder att mala och sortera en normalstor personbil.

Investeringen i ny teknik innebär också att även skrot med lägre innehåll av järn kan hanteras. I och med detta blir återvinningsgraden högre liksom miljönyttan.

Dessutom ingår en anläggning där dagvatten kan renas och återvinnas till processvatten.

– Vi har med detta skapat norra Europas modernaste processindustri för fragmentering. Allt på en exemplarisk plats när det gäller god logistik, säger anläggningens chef Johan Brinell.

På Stena Recycling betonar man gärna anläggningens värde i helt andra termer. Om det material som återvinns enbart i Huddinge skulle ha producerats på normalt sätt i gruvor hade det fört med sig utsläpp av 150 000 ton koldioxid. Ett annat sätt att uttrycka miljövinsten är att det återvunna materialet från Huddinge innebär en energibesparing som motsvarar den energi som behövs för att värma ungefär 300 000 genomsnittliga småhus i Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141