23948sdkhjf

Snabbare giftinformation med ny app

Ramirent är först i Sverige att i skarpt läge testa en ny tjänst som via QR-koder gör säkerhetsdatablad för kemikalier tillgängliga direkt i mobilen.


– Nu får vi snabbt och enkelt tillgång till all information på säkerhetsdatabladen på plats och utan en massa pappersarbete, säger Kurt Andersson, KMA-chef på Ramirent (kvalitet-miljö-arbetsmiljö).

Som ett av Sveriges största maskinuthyrningsföretag med drygt 80 kundcenter spridda över landet hanterar Ramirent mängder med kemikalier. Det handlar dels om kemikalier som finns i de produkter som hyrs ut, dels om förbrukningskemikalier som gasol, märkspray och rengöringsmedel.

Enligt arbetsmiljölagen ska alla ha enkel tillgång till säkerhetsdatablad som ska finnas för farliga kemikalier som hanteras på den egna arbetsplatsen.

För att säkerställa hanteringen av kemikalier för såväl den egna personalen som för kunderna har Ramirent en tid använt sig av det webbaserade kemikalieregistret Eco Archive som tagits fram av mjukvaruföretaget Eco Online.

– Systemet med skyddsblad och riskbedömning är bra. Det är sällan man som användare av kemikalier behöver ta del av all den information som finns i säkerhetsdatabladen. Med Eco Onlines mjukvara har man enkelt och snabbt tillgång till skyddsbladet och vilka åtgärder som ska vidtas vid olika exponeringsscenarier, säger Kurt Andersson.

Nu kommer nästa steg i utvecklingsarbetet – en QR-kod (quick response) som gör de säkerhetsdatablad som används i verksamheten tillgängliga i en smartphone. Fördelen med att begränsa antalet säkerhetsdatablad till de som omfattas av den egna verksamheten är främst att innehållet i databasen blir mer lättöverskådligt och därmed lättare och snabbare att använda.

– Genom Eco Archive och det nya systemet med QR-koder har vi ständig tillgång till den senaste informationen i säkerhets- och skyddsdatabladen samtidigt som vi slipper allt pappersarbete, säger Kurt Andersson.

Koderna i form av etiketter kan placeras var som helst på kemikalieförpackningen. Om olyckan är framme är det bara att scanna av QR-koden med en smartphone och via en hemsida få fram information om vilka åtgärder som måste vidtas.

Det här systemet h ar nu börjat användas av Ramirent som en av de första av Eco Onlines kunder. Nästa steg för Ramirent är en inventering av servicebilarna för bland annat kran- och bodetablering för att varje bil ska få en skräddarsydd ”portfölj” med relevanta säkerhetsdatablad.

Även i större projekt som exempelvis Garpenbergsgruvan är tanken att använda QR-etiketter, dels för att kunna scanna in koden och få upp kemikalieförteckning och säkerhetsdatablad, dels för att ha möjlighet att skicka länkar med information till berörda kunder och användare.

– Det viktiga för oss är att leva upp till lagkraven om kemikaliehanteringen på våra arbetsplatser och att vi kan informera våra kunder. Jag ser ofantliga fördelar med det här systemet. Så fort det kommer nya produkter och andra fasas ut kompletteras och uppdateras säkerhetsdatabladen. Nu har vi alltid tillgång till rätt information, säger Kurt Andersson.

Inom Ramirent arbetas också aktivt för att företagets leverantörer av kemikalier ska klassa in produkterna i Basta-systemet som syftar till att fasa ut användningen av ämnen med särskilt farliga egenskaper ur de kemiska produkter och byggvaror som används inom byggsektorn.

– Det är vårt nästa mål att gallra i vårt eget kemikaliesortiment för att få bort de farliga ämnena och ersätta dem med andra produkter, säger Kurt Andersson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109