23948sdkhjf

Med avfall som resurs

Det holländska transport- och återvinningsföretaget Theo Pouw har tagit Volvo till sitt hjärta. På återvinningsstationen i Utrecht arbetar cirka 20 av företagets maskiner. Inte minst uppskattas bränslebesparingar på upp till 15 procent med de senaste maskininköpen.


Sverige ligger högt upp på listan över de EU-länder som skickar minst avfall till deponi. Ett av få länder som kan konkurrera är Nederländerna där det också under lång tid funnits en ambition att återvinna eller återanvända så mycket som möjligt av allehanda material och produkter – inte minst gäller det rivningsmassor och andra restprodukter från byggbranschen.

1981 bildades Theo Pouw i Utrecht som en kombination av transportföretag och leverantör av i första hand stenbaserade råvaror till byggbranschen. 1988 kompletterades verksamheten med återvinning av rivningsmassor och redan från starten lyckades runt hälften av materialet omvandlas till användbart material för exempelvis vägbyggen, betong och asfalt. I dag anges den återvunna andelen av massorna till 98 procent.

Efter hand har verksamheten breddats, bland annat förvärvades ett marksaneringsföretag 2004. Ytterligare fyra anläggningar runt om i Nederländerna har knutits till verksamheten som i dag sysselsätter en bit över 400 anställda.

– Vi återvinner rivningsmaterial och byggavfall, sanerar mark och tillverkar bruk. Därutöver har vi vårt transportbolag med 120 fordon som flyttar material över hela landet, säger företagets ägare Alexander Pouw, son till grundaren.

Något av basen i verksamheten finns i Utrecht där bland annat rivningsmaterial tas om hand och sorteras på det ungefär 35 000 kvadratmeter stora området. Här finns också lagerutrymme för ungefär 50 000 ton färdigt byggmaterial.

Med de enorma mängder massor som tas om hand krävs att såväl logistik som utrustning fungerar. Material som rivningsmassor och metallskrot anländer till återvinningsplatsen där det bearbetas, sorteras och placeras på kraftiga bandtransportörer som ser till att respektive produkt och fraktion hamnar på rätt lagerplats. Därifrån hittar det förr eller senare vägen till exempelvis ett vägbygge eller en betongfabrik.

Sammantaget hanteras runt två miljoner ton material på anläggningen under ett år. Arbetet utförs med hjälp av cirka 20 Volvomaskiner, däribland sex hjullastare i storlekar upp till L350 och grävare upp till EC480. Till det kommer en knippe av företagets lastvagnar i FH- och FM-serierna.

– Lastarna och grävarna finns praktiskt taget överallt på området. De hanterar allt tungt material, lagrar materialet, lastar lastbilarna, matar krossar och lastar båtar, säger Alexander Pouw.

– De nya maskinerna har inneburit ett lyft. De nya motorerna gör verkligen skillnad. Redan vid låga varvtal ger de mer kraft och ett högt vridmoment. De äldre maskinerna har alltid fått arbeta hårt på höga varv, säger Alexander Pouw.

Jämfört med den förra maskingenerationen är bedömningen att bränsleförbrukningen minskat med upp till femton procent, vilket både spar pengar och minskar utsläppen.

Inte minst den minskade bränsleförbrukningen värdesätts av Alexander Pouw.

– Vi måste vara försiktiga med utsläppen eftersom kraven är hårda samtidigt som myndigheterna är flitiga med sina kontroller.

Även Volvos telematiksystem Care Track har tagits emot med öppna armar av Alexander Pouw som ser ett stort värde i att kunna övervaka maskinerna på distans. Det gäller inte minst med avseende på bränsleförbrukningen.

– Bränsle är en av våra största kostnader och med hjälp av Care Track kan vi kommunicera med våra förare och ge dem råd om bästa sättet att spara bränsle samtidigt som maskinens prestanda ökar, säger Alexander Pouw.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063