23948sdkhjf

Kobelco tillbaka i Norden

– Sammantaget har vi beställt 200 maskiner från Kobelco. Vi har fått en otrolig respons på de första som levererades – 20 har redan sålts. Resten kommer under januari och februari. Fabriken hinner inte leverera, de hade inte förutsett den enorma efterfrågan från Europa, säger Ove Beck.


Jordbro. Om 2012 blev ett tufft år för Beck Maskin ser framtiden betydligt ljusare ut. Och då handlar det inte bara om att den svenska marknaden börjar röra på sig igen utan också om det senaste tillskottet i produktfamiljen – Kobelco.

– I Sverige gick vi från ungefär sju miljoner kronor i vinst 2011 till en liten förlust på 300 000 kronor 2012, vilket var första gången i vår historia vi visade ett minusresultat. Marknaden föll dramatiskt redan i början av året, men repade sig efter hand. Nu rullar orderna in i bra takt igen. Marknaden visar en tydlig optimism och framtidstro. Vi har order på tio miljoner kronor som inte levererats än. Sett på lite längre sikt är vi mycket glada över samarbetet med Kobelco som är ett mycket starkt varumärke i både Sverige och Norge. Vi har generalagenturen för Sverige och representerar dessutom företaget i viktiga delar av Norge, säger Owe Beck.

Glad är nog egentligen bara förnamnet. Owe Becks glädje över att åter igen samarbeta med den japanska maskintillverkaren är påtaglig. Som tidigare framgått i Leveranstidningen Entreprenad introducerade Owe Beck Kobelco för en lika förvånad som attraherad norsk marknad när den japanska vågen drog in över Norge i början av 1980-talet. Senare var han också med om att etablera varumärket i Sverige genom Eliasson Maskin.

Kobelco försvann dock i praktiken som varumärke från den europeiska marknaden för cirka tio år sedan då företaget i stället etablerade ett försäljnings- och produktionssamarbete med New Holland. Nu är dock det samarbetet förändrat i grunden och Kobelco är tillbaka med pukor och trumpeter.

– Det finns mycket muskler i det japanska företaget som har en fabrik för minigrävare i Ogaki medan maskiner från åtta ton och uppåt tillverkas i Hiroshima. Fabriken spottar ut en ny maskin ungefär var 12,5 minut. Och det behövs en hög produktionstakt. Ungefär var femte grävmaskin som säljs i Japan är en Kobelco, vilket ger företaget en marknadsledande roll på världens tuffaste grävmaskinsmarknad, säger Owe Beck.

Företaget har också tillverkning i Kina, men de maskinerna är avsedda för andra marknader än Europa.

Owe Beck har valt att etablera ett Kobelcocenter i företagets anläggning i Kungälv som stod klar för lite drygt två år sedan. Tanken är att under vintern bygga upp en fungerande organisation som är specialiserad på Kobelco och som står fullt rustad när de stora leveranserna från Japan inleds i början på nästa år.

Parallellt etableras ett nätverk med säljare och servicestationer runt om i Sverige för att skapa en fullödig marknadskontakt.

– Göteborg blir det nav som Kobelcoverksamheten kommer att snurra kring. Maskinerna från Japan kommer att skeppas in till både Sverige och Norge via Göteborg och då är det strategiskt att både bygga upp vårt huvudlager för reservdelar där och även utföra anpassningen till lokala förhållanden. Om ett halvår ska vi vara ytterligare två till tre mekaniker i Göteborg, säger Owe Beck.

Owe Beck räknar inte med att det blir helt lätt att knapra åt sig nya marknadsandelar. Därför är förarbetet extremt viktigt. Allt måste klaffa och organisationen fungera när leveranserna tar fart. Ambitionen är att i första hand konkurrera inom volymsegment som grävmaskiner i storlekar kring åtta-nio ton och 15-16 ton där konkurrensen är närmast mördande.

– Jag tror allra mest på SK 75, en ny åttatonsmodell med dieselsparsystem och ljuddämpning, men räknar med att även SK85, SK140 och SK230 kommer att efterfrågas, säger Owe Beck.

– Kobelco lanserade sitt dieselsparsystem år 2006, ett system som sedan fortsatt att utvecklas och förbättras. Jag vågar säga att Kobelco är världens mest dieselsnåla maskin i dag, säger Owe Beck.

En förhoppning är att kunderna ska se även andra fördelar.

– Genom att vi jobbar i två länder kan vi räkna med stora volymer, vilket leder till konkurrenskraftiga priser. I och med att vi tar in maskinerna direkt, utan mellanhänder, blir det inga påslag av den anledningen heller. Nu i år har Kobelco dessutom inlett verksamheten vid den nya etableringen i Almere i Nederländerna. Där finns bland annat 5 000 kvadratmeter reservdelslager, träningscenter, service och support samt ett stort maskinlager om leveranserna från Japan låter vänta på sig.

Men livet är inte bara Kobelco, på programmet finns exempelvis minigrävare från Ihi, Hanix och Airman, hjullastare från Atlas, Cormidi minidumprar, Indespension maskinsläp, Aichi liftar och en mängd olika redskap som skopor, hydraulhammare, larvband, packningsutrustning och snöplogar.

Beck Maskin har länge representerat Nagoyabaserade NKK med Hanix som något av flaggskepp. Bedömningen är att det finns cirka 3 800 aktiva maskiner från fabriken ute i Sverige och Norge. På senare tid har dock relationerna varit betydligt frostigare sedan ekonomiska problem ledde fram till att tillverkaren själv överöste marknaden med maskiner till lågt pris vid sidan av det egna försäljningsnätverket för att täcka stora förluster.

– Det fungerade inte att vi måste sälja maskiner till avsevärt högre pris än de piratimporterade maskiner som vällde in i Europa och stoppade därför vår egen import. 2011 köptes NKK av ett kinesiskt företag och det ser ut som om de fått ordning på verksamheten igen. Produktionen fortsätter i Nagano med japansk kvalitet på motorer och hydraulkomponenter medan de grövre delarna tillverkas i kinesiskt stål, säger Owe Beck.

När det blev strul med leveranserna från Hanix hittade Owe Beck en alternativ lösning i bland annat Airman och det samarbetet kommer att fortsätta.

– Det är en japansk maskin som vi representerat i Norge sedan mitten av 1980-talet. Även här gynnas kunderna av att vi kan göra stora beställningar och få bra pris på maskinerna. Även om 2012 var ett besvärligt år ökade försäljningen av Airman i både Sverige och Norge. Det fanns efterfrågan över hela sortimentet så vi tog hem samtliga elva modeller som tillverkas i storlekar från 1,1 till 5,5 ton. För kunden är det en klar fördel att företaget har ett stort reservdelslager i Europa, säger Owe Beck.

I vintras märktes även ett visst uppsving på hjullastarsidan.

– Vi har haft agenturen på Atlas hjullastare sedan 2005 och nu finns tretton modeller i produktutbudet. I vintras satte vi ihop kompletta paket för snöröjning. Maskinen är servicevänlig och med monterad vinterutrustning som sandspridare och plog sålde vi slut på det vi hade. Vi kommer också att göra i ordning en del ekipage som kommer att ingå i vår hyresflotta. Nu inför vintern har vi byggt upp ett lager med snöplogar. Vi har jobbat med den polska tillverkaren Pronar i tre till fyra år och brukar beställa i ett par omgångar varje år. Vi får ett par trailrar med 40-50 plogar som vi kan sälja i både Sverige och Norge.

Owe Beck pratar gärna om fördelen med stora volymer, och är övertygad om att även hans företag går mot större volymer – betydligt större. 2011 passerade Beck Maskin Sverige 100 miljoner kronor i omsättning. Förra året var siffran drygt 80 miljoner kronor, men med Kobelco ändras förutsättningarna.

– Målet är att nå en omsättning kring 200 miljoner kronor inom fyra till fem år, säger Owe Beck.

Hos honom göre sig Jantelagen definitivt inte besvär.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063