23948sdkhjf

Ovanlig bro prisades

Med en flyttbar bro hoppas Trafikverket spara pengar, vinna tid, underlätta trafiken och minska miljöutsläppen. Nu har det komplicerade projektet vunnit ett miljöpris.


När de slitna E4-broarna i Rotebro måste bytas ut valde beställaren Trafikverket och entreprenören NCC en ovanlig metod. I stället för att bygga en tillfällig bro låter man den första nya bron vara i trafik medan de två gamla rivs, när den andra nya bron sedan byggts klart skjuts den 325 meter långa bron på plats.

– Det är första gången den här lösningen används i denna storlek i Sverige. Vi sparar både pengar, tid och naturresurser på att inte bygga en temporär bro. Dessutom minimeras trafikstörningar och koldioxidutsläppen vid vägbygget, eftersom den nya breda bron ger bättre framkomlighet än en tillfällig på den hårt trafikerade sträckan, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef för NCC, i ett pressmeddelande.

Projektet prisades på Betonggalan den 21 november, där NCC och Trafikverket fick ta emot Årets Miljöpris ur infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärds händer.

– Vi var först i Sverige att börja jobba med CEEQUAL-certifiering 2011 för vägbroarna i Rotebro. Hittills har ingen annan i Sverige miljöcertifierat ett så omfattande infrastrukturprojekt enligt CEEQUAL:s klassningssystem för mark- och anläggningsprojekt. Vi glada att Miljöpriset nu sätter fokus på arbetet som pågår till 2015, säger Jan Fernö, projektchef för NCC:s arbete i Rotebro i ett pressmeddelande.

När projektet är klart ska det, enligt NCC, ha tagit ställning till CEEQUAL:s totalt 200 miljöfrågor.

Fotnot: Leveranstidningen Entreprenad har tidigare skrivit om projektet och rivningen av de gamla broarna, klicka på länken.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062