23948sdkhjf

Fastställda skadestånd i finsk asfaltkartell

Hösten 2009 dömdes finska Lemminkäinen till motsvarande 700 miljoner kronor i böter för deltagande i en finsk asfaltkartell. Nu har även beställarnas skadeståndsanspråk avgjorts av en domstol i Helsingfors, vilket ser ut att kosta Lemminkäinen ytterligare cirka 420 miljoner kronor.


Hösten 2009 fastställde den Högsta Förvaltningsdomstolen i Finland att sju företag skulle betala sammanlagt 840 miljoner kronor i böter för deltagande i ett finskt pris- och anbudssamarbete under åren 1994-2002. Enligt domen var Lemminkäinen drivande i samarbetet och ålades att betala runt 700 miljoner kronor i böter. Bland övriga medverkande i kartellen fanns NCC som ådömdes böter på 70 miljoner kronor och Skanska, 45 miljoner kronor.

En uppfattning som framfördes i samband med domen var att kartellsamarbetet drabbade kunderna i form av överpriser på mellan 20 och 30 procent och det är de skadeståndsanspråk som lämnats in av ungefär 40 beställare av beläggningstjänster som nu behandlats av en allmän domstol.

Domstolen fastställer det sammanlagda skadeståndet till motsvarande 300 miljoner kronor fördelade på 35 beställare av beläggningstjänster. I 25 av dessa fall åläggs Lemminkäinen att betala hela skadeståndsbeloppet på cirka 130 miljoner kronor. I merparten av övriga tvister åläggs de inblandade företagen att solidariskt stå för resterande 170 miljoner kronor. I praktiken betyder det att om något av företagen inte kan betala sin andel ska den aktuella summan täckas av övriga företag.

Företagen ska också stå för räntor och rättegångskostnader, vilket gör att den totala summan bedöms landa på ungefär 530 miljoner kronor. Lemminkäinens bedömning är att företagets andel kommer att uppgå till en bit över 420 miljoner kronor och har därför vinstvarnat.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078