23948sdkhjf

Hitachi storsatsar på återvunna komponenter

Sedan 2009 har Hitachi erbjudit renoverade maskinkomponenter till ett pris som ligger avsevärt under priset för nya. För att förbättra servicen ytterligare har företaget öppnat en ny centralanläggning för renoverade maskindelar i Nederländerna.


Efter två års planeringsarbete samt utveckling och installation av verkstadsutrustning och testanordningar invigdes nyligen verksamheten vid Hitachis nya centrum för renovering av maskinkomponenter. Anläggningen är strategiskt placerad nära företagets fabrik i Oosterhout i södra delen av Nederländerna med väl inarbetade lösningar för smidig logistik.

De europeiska kunderna har redan haft tillgång till en hel del renoverade produkter och i nästa steg ska även kunder i bland annat Afrika och Mellanöstern erbjudas möjligheten.

– Kvaliteten är densamma som för fabriksnya komponenter, lovar eftermarknadschefen Marten Bootsma, som också konstaterar att de renoverade maskindelarna säljs till ett avsevärt lägre pris. Däremot motsvarar garantin på sex månader garantin för en helt ny komponent. Anledningen är, enligt företaget, att renoveringen görs med mycket stor precision samtidigt som tester och kontroller är väl så hårda som för nya komponenter.

Anläggningen kommer bland annat att specialiseras på pumpar, motorer och cylindrar för grävmaskiner samt transmissioner för hjullastare – men enbart Hitachis egna produkter.

Ambitionen är dock att kunna leverera renoverade komponenter från olika underleverantörer. Därför etableras samarbeten med exempelvis ZF som levererar axlar och transmissioner för hjulgrävare. Andra samarbeten tar hand om bland annat motorer från Mercedes, Allisons transmissioner och dieselpartikelfilter från Isuzu.

I Talvivaara finns en kundanpassad lösning som fallit väl ut. I dag arbetar ett flertal av företagets maskiner i den finska gruvan, bland annat eldrivna tipptruckar där ett avtal med ett holländskt företag nu gör det möjligt att renovera vitala elektriska komponenter. Det görs med intervaller på ungefär 20 000 arbetstimmar. Lösningen har fallit så väl ut att Hitachi nu försöker etablera fler liknande samarbetsavtal med kunder.

Företaget lyfter även fram det miljömässiga värdet i att återanvända äldre komponenter för att spara på de ändliga resurser som metaller ändå utgör. Och nu med renoveringsverkstaden i drift är anläggningens biträdande chef Dick Verhoeven helt klar över fortsättningen.

– Vår ambition är att öka produktionen med den övergripande målsättningen att öka andelen renoverade och återanvända komponenter på marknaden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.07