23948sdkhjf

Bilister redan överbeskattade

Att bygga ut tunnelbanan kostar många miljarder, enligt den överenskommelse som Alliansen gjort ska projektet delvis finansieras via högre trängselskatter. Leveranstidningen Entreprenads läsare anser dock att bilisterna lidit nog.


Alliansen vill bygga ut tunnelbanan med nio nya stationer, en mångmiljardsatsning som delvis ska finansieras av höjda trängselskatter. Leveranstidningen Entreprenad passade därför på att webbfråga sina läsare om det är rimligt att lägga denna kostnad på bilisterna. Det visade sig att enigheten i frågan var stor, en överväldigande majoritet av de som besvarade frågan, 69 procent, valde svarsalternativet ”Nej. Bilisterna är redan överbeskattade”, medan 15 procent valde alternativet ”Nja. Det är acceptabelt om nyttotrafiken slipper extrabeskattningen”, och resterande 16 procent lade sin röst på ”Ja. Bilisterna borde betala mycket mer än i dag.”

Kjell Brottman är vd för Åkersberga Lastbilscentral, som sysselsätter 35 lastbilar och 35 maskiner i nordöstra Stockholm. Han ser ingen vettig anledning till att bilisterna ska vara med och betala för tunnelbanans utbyggnad.

– Bilisterna beskattas mycket mer än de förbrukar, de har blivit en slagpåse i sådana här frågor och jag tycker inte att bilisterna ska behöva subventionera kollektivtrafiken.

Thomas Möller håller med. Han driver det egna företaget Tompas Gräv AB i Västerljung , med en grävmaskin, en hjullastare, en väghyvel och en lastbil tar han sig an allehanda mark- och anläggningsjobb i Södermanland och han tvekar inte en sekund innan han väljer nej-alternativet.

– Jag bor ju ute på landet, och ska jag in till stan är det inte svårt att betala vad det kostar att åka tunnelbana, men jag kör lastbil varje dag och det är banne mig inte gratis. Jag är gärna med på och betala skatter och avgifter, men bara om det gynnar hela Sveriges befolkning, inte en liten klick.

Vallentunabaserade Billefälts, med 140 anställda, 110 lastbilar och 30-40 maskiner, utför anläggningstransporter och anläggningsuppdrag i Stockholms län, företaget säljer även jord och grusprodukter från sin återvinningsanläggning i Gillinge. Med drygt 100 lastbilar som rullar i och kring Stockholm varje dag ser vd Ralf Billefält helst att nyttotrafiken slipper vara med och betala för tunnelbanans utbyggnad. Övriga bilister bör dock dra sitt strå till stacken anser han, och lägger därför sin röst på nja-alternativet.

– Om man undantar yrkestrafiken så tycker jag att tunnelbaneresenärer och privatbilister gemensamt kan ta ansvar för att bygga ut infrastrukturen.
Fotnot : läs om Alliansens förslag till utbyggnad här. (klicka på länken).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062