23948sdkhjf

Tunga jobb görs lätt i Jordbro

Det är nu snart 24 år sedan bröderna Klas och Björn Andersen började utföra service och reparationer av tunga fordon i Länna, söder om Stockholm. Sedan dess har åkeri- och entreprenadverksamhet tillkommit, lastbilar förses med påbyggnader och nu ”släcker” Hylast även bilprovningens tvåor.


Jordbro. Under ett par intensiva dagar öppnades härförleden portarna på vid gavel till Hylasts skräddarsydda lokaler i Jordbro, söder om Stockholm. Samarbetspartners, kunder, leverantörer och andra intresserade bjöds in till Hylastdagarna med minimässa, en glödhet grill, lådbilar, rallysimulator och möjlighet att ta en närmare titt på de moderna verkstadslokalerna.

– Det är tredje gången vi kör Hylastdagarna och det har blivit en uppskattad tradition som till och med resulterat i skrivna order för både oss och våra samarbetspartners, säger Klas Andersen, vd och tillsammans med sin bror Björn grundare av Hylast i mars 1990.

Företaget flyttade in i de nuvarande lokalerna 2011 och firade då invigningen med det öppna hus som lade grunden till Hylastdagarna. Och att de nya lokalerna definitivt var värda en egen mässa stod helt klart för den som sett hur verksamheten utvecklats under drygt tjugo år.

– När vi inledde verksamheten i mars 1990 var vi två personer och hade tillgång till ungefär 120 kvadratmeter golvyta och en tomt på cirka 1 000 kvadratmeter. Redan 1993 flyttade vi till Haninge och en fastighet med 5 000 kvadratmeter tomt och 1 000 kvadratmeter verkstadslokaler. Där fanns visserligen utrymme att växa, men långt ifrån tillräckligt. Därför flyttade vi hit till Jordbro där vi bland annat har 2 800 kvadratmeter verkstadsyta, 1 000 kvadratmeter ekonomiyta och en tomt på 21 000 kvadratmeter.

Allt sedan starten har service och underhåll av tunga fordon spelat en framträdande roll i företagets verksamhet.

– Vi har också samarbetat med flera stora påbyggare ända från början, bland annat med leverantörer av kranar och flak. Därför har vi egna resurser i form av svets och smide. Därmed kan vi också åta oss att renovera skopor och skoptänder. Vi har en bra bredd, vilket är värdefullt i en lågkonjunktur, säger Klas Andersen.

– Marknaden är mycket upp och ner , men i och med att vi jobbar med både nybeställningar och service jämnar det ut sig över tiden. När efterfrågan på påbyggnader minskar blir det mer service och underhåll.

Vi är också auktoriserade servicepartner åt företag som Engcon och Mähler.

– Vi märker att arbetet utvecklas och delvis blir mer komplicerat – inte minst vad gäller hydrauliken som alltid varit något av en specialitet för oss. Exempelvis är kranar i dag väldigt avancerade. Det är inget man bara går in och skruvar i. Datorer spelar framträdande roller, och det kräver kunskap som hela tiden måste uppdateras liksom de senaste programvarorna. Ofta är det leverantörerna som ger oss den utbildning vi vill ha, antingen här eller hos dem. Generellt försöker vi skicka två personer på varje kurs så de kan vara stöd för varandra, både under själva utbildningen och efteråt, säger Klas Andersen.

I koncernen finns också det helägda Hytrans, ett helägt dotterbolag som bedriver åkeri- och entreprenadverksamhet sedan 1999.

– Egentligen kan den verksamheten beskrivas som ett återfall eftersom jag ursprungligen kommer från åkerirörelsen. Upprinnelsen var att vi hade renoverat en lastbil som vi skulle sälja. Då kom en chaufför som ville låna bilen tills vi sålde den. Det tyckte vi var okej. Han blev kvar, bilen också, och han är fortfarande anställd. I dag finns ungefär 20 chaufförer och maskinister i företaget som också är delägare i Haninge Åkeri.

Även maskinparken har växt rejält. I dag ingår en blandad skara med bland annat kran- och schaktbilar, lastväxlare och trailrar. Totalt handlar det om en fordonspark med ungefär 20 lastbilar och bortåt tio entreprenadmaskiner, varav fem grävmaskiner.

– Vi är numer ackrediterade av Swedac för att ”släcka” Bilbesiktningens tvåor. Vi har utbildat personalen och bland annat kompletterat verkstaden med en bromsprovare.

– För kunderna är det väldigt smidigt att de kan lämna in sin bil för reparation och sedan bara köra vidare med en godkänd bil utan att besöka ett annat besiktningsställe. Tjänsten har rönt stor efterfrågan och har helt klart gett mer arbete, säger Klas Andersson som ser framtiden an med stor tillförsikt även om det finns i varje fall ett moln på verkstadshimlen – det är inte helt lätt att hitta kompetent arbetskraft och företaget är i skrivande stund ute efter bland annat mekaniker.

En för Hylast viktig kategori mekaniker är de som jobbar med påbyggnader av olika slag. Inte minst finns en hyggligt stor efterfrågan på kranar och bland de många samarbetspartners som visade upp sina produkter på Hylastdagarna fanns både Hiab och Palfinger.

Palfinger representeras i Sverige av generalagenten Hinz Försäljning som grundades av Hiabs tidigare Amerikachef Bertil Hinz 1973 och som fortfarande drivs av barn till grundaren.

Säljaren Håkan Linder berättar att Stockholmsmarknadens favorit just nu är kranar i kombination med lastväxlare. I och med den flexibilitet som lastväxlaren ger innebär det att ekipaget kan hantera vitt skilda typer av laster.

– Oftast brukar kranarna ligga på en kapacitet kring 20 tonmeter, men här visar vi upp en av de stora med kapaciteten 34 tonmeter, säger Håkan Linder.

Christer Brandt, säljare på Cargotec, kontrade med en av Hiabs senaste nykomlingar, X-Hipro 192, som lanserades tidigare i höst.

Ömtåliga komponenter ligger väl skyddade, jämfört med äldre modeller utlovas bommen nå maximal höjd på ungefär halva tiden. Därutöver har hydrauliken förbättrats avsevärt, vilket både sänker bränsleförbrukningen och gör manövreringen betydligt mer exakt. Ett sänkdämpningssystem minskar svängningarna och kranen är utrustad med VSL (ett kontrollsystem för stabiiteten) som bland annat omfattar stödbensövervakning och nivåreglering.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063