23948sdkhjf

Fart och precision i jakt på guld

I franska Monthyon, några mil från Paris, kom till och med kvalet till fotbolls-VM i skymundan när förhoppningsfulla maskinförare från 13 länder gjorde upp om vem som är bäst på att spaka ett urval entreprenadmaskiner. Allra bäst gick det för belgaren Sebastien Pirlet.
Monthyon. Det gick ett besvikelsens sus genom åskådarleden varje gång bollen retfullt studsade vid sidan av basketkorgen. Desto gladare var tongångarna när bollen hamnade i korgen. Det låter precis som vilken basketmatch som helst om det inte vore för att bollen skulle hämtas upp från koner för att sedan placeras i korgen – allt med hjälp (?) av Case minigrävare CX55B.

Uppgiften var en av fyra som skulle genomföras av de 37 deltagare från 13 europeiska länder som nyligen mätte sina krafter som maskinförare i Case Rodeo – ett evenemang som nu genomfördes för fjärde gången.

– Vi arrangerade tävlingen första gången 2010 och syftet var bland annat att låta kunder och återförsäljare lära känna maskinerna och företaget lite bättre. Så här långt har vi kört tävlingar i Europa, Nordamerika och Sydamerika och förhoppningsvis blir det i Afrika och i Mellanöstern nästa år. Vi hoppas också på att det blir fler deltagande länder i de regioner där vi redan tävlar. Exempelvis deltog Sverige för första gången i år, säger Serena Bisacca, kommunikationsdirektör på Case EMEA.

Tanken är att generalagenter eller återförsäljare bjuder in tävlande i sina respektive länder och att det därefter genomförs kvaltävlingar för att sålla ut de tre bästa förarna. I år hanns inte detta med i Sverige utan det blev tre förare med begränsad tävlingsvana som försvarade de svenska färgerna. Redan nu pågår dock planeringen för nästa års kvaltävlingar och som det ser ut kommer både kvalomgångar och den svenska finalen att genomföras i anslutning till Maskin Stockholm 9-10 maj 2014.

– Case har en specialinredd lastbil som skräddarsytts för tävlingen och som innehåller de redskap som behövs till olika tävlingsmoment. Den får vi låna och kan själva välja lämpliga moment. Däremot får vi inte veta vilka moment som kommer att ingå i den slutliga Europafinalen, säger Thomas Pallin, försäljningschef på Case Construction, Maskinias Caserelaterade verksamhet i Sverige.

De svenska deltagarna i årets tävling valde att hålla en något låg profil och låta andra nationer glänsa. Delvis kan det ha berott på att förberedelserna inte var helt optimala. Bland annat innebar ett försenat plan till Frankrike att det bara var 19 minuter övningstid kvar när truppen anlände till tävlingsområdet. Ett sent avhopp från en av deltagarna innebar också att en ersättare måste plockas in med mycket kort varsel.

Sverige kunde dock ståta med den mest uppmärksammade tävlingsdeltagaren. Lotta Jansson från Solliden Maskin i Norrtälje, som var den första kvinna som över huvud taget medverkat i tävlingen.

Att det blir fler var dock de flesta helt övertygade om. Det är en märkbar trend i flera av de deltagande länderna att allt fler kvinnor sätter sig bakom spakarna i entreprenadmaskiner av de flesta typer och storlekar.

När resultaten från alla delgrenar räknats samman stod det klart att Belgien tog hem nationssegern före Storbritannien och Irland. De nordiska representanterna Danmark och Sverige hamnade på sjätte respektive nionde plats.

Även individuellt blev det belgisk seger genom Sebastien Pirlet.

De svenska deltagarna var redan innan återresan från Frankrike helt inställda på en snar revansch.

– Till att börja med så måste vi klara nästa års kvaltävlingar och om vi har millimeterna med oss nästa år kan det räcka långt. Det är bara att börja ladda, säger Håkan Mattsson, Solliden Maskin, som blev individuellt bäst av svenskarna med en hedrande åttonde plats. Lotta Jansson och Thomas Karlsson kom på en delad 27:e plats.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094