23948sdkhjf

Krossat elfenben ska rädda elefanterna

Nyligen gjorde amerikanska myndigheter något av en manifestation mot den olagliga handeln med elfenben genom att med hjälp av en konventionell stenkross pulvrisera 5,4 ton av det eftertraktade materialet.


Varje år dödas, enligt Världsnaturfonden, runt 30 000 elefanter i Afrika, enbart för elfenbenets skull. En stor del av det eftertraktade materialet transporteras till länder som Thailand där det säljs till godtrogna turister som thailändska elfenbenssouvenirer tillverkade av inhemska, självdöda djur och därmed lagliga – i det landet.

Sedan ett upprop med 1,4 miljoner namnunderskrifter från 200 länder med krav på ett förbud mot handeln överlämnats till den thailändske premiärministern Yingluck Shinawatra kom dock ett löfte om att handeln ska vara stoppad till 2014.

Sedan tidigare finns ett förbud mot alla kommersiella aktiviteter, inklusive import, av elfenben till länderna inom EU utan ett speciellt tillstånd som kan fås efter en särskild prövning. I Sverige finns dock en överenskommelse mellan Jordbruksverket och Naturvårdsverket om att inte göra några som helst undantag från förbudet mot kommersiella aktiviteter med råelfenben. Vad gäller bearbetat elfenben kan undantag medges under förutsättning att innehavaren kan bevisa att föremålet kommits över på laglig väg.

I praktiken innebär det att den som köpt med sig elfenben som souvenir från sin semesterresa kan råka ut för en brottsutredning. Om domstolen kommer fram till att ett så kallat artskyddsbrott begåtts varierar straffskalan, enligt Jordbruksverket, från böter till fängelse i upp till fyra år.

Världsnaturfonden betonar också att den som köper dessa souvenirer i praktiken ger sitt stöd till kriminell verksamhet och bidrar till den olagliga jakten på afrikanska elefanter som lett till att djurarten nu riskerar att utrotas.

Nyligen gjorde amerikanska myndigheter en aktion som syftar till att visa för berörda aktörer att USA inte accepterar vare sig elefantslakt eller handel med elfenben.

– Den ökade efterfrågan på elfenben ger näring till en förnyad och fruktansvärd slakt på elefanter i Afrika, och hotar det kvarvarande beståndet på hela kontinenten. Vi kommer att fortsätta med våra aggressiva åtgärder tillsammans med justitiedepartementet för att tvinga fram undersökningar, arresteringar och dömande av brottslingar som ägnar sig åt handel med elfenben. Vi vill uppmuntra andra nationer till att förena sig med oss för att förstöra beslagtaget elfenben och vidta andra åtgärder som behövs för att bekämpa brott mot de vilda djuren, sade inrikesminister Sally Jewell i samband med att 5,4 ton elfenben krossades under överinseende av bland annat representanter från flera afrikanska nationer vid en ceremoni nära Denver, Colorado.

Den internationella handeln med elfenben förbjöds i praktiken redan 1989 och sedan dess har det amerikanska lagret av beslagtaget elfenben växt sig allt större. Pulvriseringen är en del i ett större program som också omfattar ett stöd på tio miljoner dollar för att bekämpa handeln med illegala produkter hämtade från djurlivet.

Försök att förstöra hantverk av elfenben har gjorts tidigare, bland annat genom att bränna materialet och genom att köra över föremålen med en vält. Den här gången valdes dock en av Powerscreens krossar, bland annat tack vare löftet om att inget fragment skulle vara större än tre fjärdedels tum när det passerat krossens käftar. Därför monterades bland annat ett matarband som såg till att alla fragment som var större än den största tillåtna storleken skickades tillbaka för ett nytt varv i krossen.

– Genom pulvriseringen av det beslagtagna smuggelgodset sänder USA:s regering en signal om att den inte tolererar detta exempellösa dödande av elefanter. Andra nationer behöver förenas med USA, Gabon, Kenya och Filippinerna genom att ta ställning, säger Världsnaturfondens chef Carter Roberts.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079