23948sdkhjf

Volvo köper Terex dumprar och tipptruckar

Volvo Construction Equipment, VCE, köper Terex Corporations dumper- och tipptrucksverksamhet för en miljard kronor. Fem tipptrucksmodeller och tre ramstyrda dumpermodeller ingår i affären.


Volvokoncernen har tecknat avtal med Terex Corporations om att köpa Terex dumper- och tipptrucksverksamhet för ungefär en miljard kronor.

VCE uppger att syftet med förvärvet är att stärka koncernen inom segmentet förflyttning av jord- och grusmassor och utöka närvaron i det lätta gruvsegmentet.

Avtalet innebär att Volvo köper dumper- och tipptruckstillverkaren Terex Equipment Ltd inklusive tillgångar och immateriella egendomar. I detta ingår bland annat Terex huvudanläggning i Motherwell i Skottland och två produktserier (tipptruckar och ramstyrda dumprar), Volvo tar också över distributionsnätverk för dessa produkter i USA samt 25,2 procents ägande i Inner Mongolia North Hauler Joint Stock Co (NHL), ett företag som tillverkar och säljer tipptruckar under varumärket Terex i Kina.

– Det här är ett strategiskt förvärv som innebär ansenliga tillväxtmöjligheter för Volvo CE. Genom att utöka vårt sortiment med en väl ansedd serie tipptruckar ger vi våra kunder inom det lätta gruvsegmentet ännu bättre möjligheter att utveckla sin verksamhet, säger Volvo CE:s vd Pat Olney i ett pressmeddelande.

Enligt VCE ingår fem olika modeller av tipptruckar (med en lastvikt på 32-91 ton), samt tre olika modeller av ramstyrda dumprar (med en lastvikt på 25-38 ton).

VCE uppger att produkterna kommer att stärka företagets position inom segmentet ramstyrda dumprar, man ser också framför sig att kunna växa på tillväxtmarknader.

För Volvo betyder förvärvet bland annat att företaget nu är tillbaka på marknaden för gruvtruckar. När VME (Volvo-Michigan-Euclid) bildades av Volvo och amerikanska Clark Equipment 1985 utgjorde tipptrucksverksamheten i Euclid en väsentlig del av företaget. Verksamheten knoppades dock av som en egen organisation och inledde så småningom ett samarbete med Hitachi. Den japanska tillverkaren övertog efter hand allt större del av aktieposten och nådde 100-procentigt ägande år 2000. Sedan dess har Volvo saknat en tipptruck i sitt produktutbud.

För Terex innebär affären en fortsatt avveckling av produkter för jordförflyttning .

– Truckverksamheten har spelat en viktig roll för företaget i mer än 30 år, men passar inte längre in i dagens utbud av utrustning för vertikala lyft och materialhantering. Jag är övertygad om att truckrörelsen kan dra nytta av att tillhöra ett företag med likartad kompetens och som kan erbjuda kompletterande produkter och tjänster. I Volvo har vi hittat en stark strategisk köpare som också värdesätter vårt distributionsnät, säger Terex vd och styrelseordförande Ron DeFeo.

Enligt VCE kommer affären att slutföras under andra kvartalet 2014. Den måste godkännas av relevanta myndigheter, om så sker kommer 500 anställda att följa med Terex till VCE. Varumärket Terex kommer enligt uppgift att finnas kvar på ”relevanta” maskiner under en övergångsperiod.

Fotnot : Tidigare i år sålde Terex sin hjullastarverksamhet till Atlas, läs mer här. (klicka på länken).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062