23948sdkhjf

Ett steg framåt i Mertainen

Mark- och miljödomstolen ger LKAB rätt att bryta malm i Mertainen. Den dom som överklagades i somras sätter dock fortfarande P för dagbrottet.
LKAB:s ambitioner att utöka produktionen från 28 miljoner ton till 37 miljoner ton 2015 är beroende av att företaget får starta fler gruvor och LKAB har investerat en hel del för att kunna öppna tre gruvor i Svappavaarafältet.

En av dessa är Mertainen , ett nytt dagbrott som, enligt planen, ska vara uppe i full produktion på 10-15 miljoner ton, 2015.

Arbetet har dock stött på flera problem, Mark- och miljödomstolen levererade den första av två deldomar i somras, den överklagades dock snabbt och LKAB fick därför avbryta sitt förberedelsearbete i augusti.

Den andra deldomen kom alltså den 10 december. LKAB har därmed fått rätt att bryta och bearbeta högts 15 miljoner ton järnmalm per år i Mertainen.

– Dagens besked är glädjande och ett steg framåt i vår tillväxt, men en deldom saknas ännu för start, säger Per-Erik Lindvall, direktör för teknik- och affärsutveckling på LKAB, i ett pressmeddelande.

Den första domen ligger fortfarande för avgörande i Mark- och miljööverdomstolen och LKAB kan inte starta upp gruvan innan även denna fråga prövats.

– Att den fortfarande är under prövning skapar osäkerhet. Om får vi ett snabbt besked av Mark- och miljööverdomstolen kan vi börja anställa nya medarbetare redan under våren, säger Per-Erik Lindvall.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063