23948sdkhjf

Volvo avyttrar uthyrningsföretag

Volvokoncernen avyttrar sin nordamerikanska uthyrning av entreprenadmaskiner som ett led i en renodling av verksamheten. Köpare är det amerikanska riskkapitalbolaget Platinum Equity som betalar ungefär 7,2 miljarder kronor.


I Sverige har Volvo haft filosofin att inte konkurrera med sina kunder genom att bedriva en egen uthyrningsverksamhet av entreprenadmaskiner. I Nordamerika har strategin varit en annan.

År 2001 bildades Volvo Rents med målet att tillhandahålla ett brett sortiment av maskiner avsedda för bygg- och anläggningsindustrin i USA, Kanada och Puerto Rico. Verksamheten som sysselsätter cirka 2 100 personer har dock haft svårt att lyfta ekonomiskt. Sedan företaget redovisat ett negativt rörelseresultat på 47 miljoner kronor på en omsättning kring 3,1 miljarder kronor för årets nio första månader väljer nu företagsledningen att avyttra verksamheten.

– Vi har tittat på möjligheterna att växa och kommit fram till att det bästa alternativet är att sälja verksamheten. Volvo Rents ligger för långt från koncernens kärnverksamhet för att det ska vara motiverat med fortsatt ägarskap. Den nya ägarstrukturen kommer att säkra en fortsatt stark utveckling i Volvo Rents, säger Volvos vd och koncernchef Olof Persson.

Ambitionen är att slutföra transaktionen under det första kvartalet 2014. Volvos bedömning är att affären, vid tiden för genomförandet, kommer att ha en positiv påverkan på koncernens kassaflöde om cirka 7,2 miljarder kronor. Dessutom förväntas försäljningen minska den finansiella nettoskulden i industriverksamheten med ungefär lika mycket.

Däremot förväntas en negativ påverkan på koncernens rörelseresultat om cirka 1,5 miljarder kronor det fjärde kvartalet 2013.

En förutsättning för att affären ska kunna genomföras är att Platinum Equity kan genomföra en upplåningstransaktion för att finansiera sitt förvärv, en annan är godkännande från berörda myndigheter.

Volvo CE räknar med att Volvo Rents kommer att fortsätta att köpa företagets produkter under den nya ägarstrukturen och att de befintliga kunderna inte ska påverkas av affären. Dessutom utlovas att samtliga Volvo Rents anställda kommer att följa med till den nya ägaren.

Platinum Equity är ett globalt investeringsbolag med bas i Kalifornien och med uthyrningsverksamhet som en väsentlig del av ägarportföljen.

– Vi har mycket erfarenhet av att äga och driva maskinuthyrning. Med mer än 130 etableringar spridda över Nordamerika representerar Volvo Rents en fantastiskt fin plattform att bygga vidare på. Vi räknar nu med att fortsätta växa, både organiskt och via uppköp, säger Louis Samson som lett Platinum Equitys arbete i samband med uppköpet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.046