23948sdkhjf

Varm sand ger säkrare cykelväg

Varmsandning på gång- och cykelvägar ger bättre friktion samtidigt som sanden ligger kvar längre än vid traditionell torrsandning. Det framgår av en färsk forskningsrapport från VTI i Umeå.


Varmsandning innebär att sand blandas med hett vatten, vilket har fördelen att det översta snötäcket på vägen smälts och sanden fryser fast på ytan.

– Resultatet blir en sandpappersliknande yta som ger bättre grepp under en längre tid. Dessutom behöver väghållaren inte använda lika mycket sand som vid vanlig sandning, säger Anna Niska, forskare på VTI.

Enligt rapporten blir effekten bäst när varmsandningen används på tjock is, ett underlag som ofta uppstår på sträckor där cykling sker i blandtrafik. Den trafikmiljön betraktas också som ekonomiskt mest lämplig för den stora och tunga utrustning som behövs.

– Utrustningen är dyr och motiverar inte inköp enbart för användning på gång- och cykelvägar. Vi rekommenderar därför att den används till halkbekämpning även vid exempelvis busshållplatser, i cirkulationsplatser och korsningar. Då blir metoden mer kostnadseffektiv, säger Anna Niska.

Studien visar också att de varmsandade sträckorna inte behöver åtgärdas lika ofta som sträckor med traditionell torrsandning. Därmed minskar den totala sandspridningen, vilket också är en fördel när snön smälter undan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.067