23948sdkhjf

Skärpning gubbar!

Det är dålig fart på byggandet och branschens egen ineffektivitet gör inte saken bättre. Det anser drygt hälften av de som besvarade årets näst sista webbfråga. Nästan lika många pekar ut bristen på marknadsmässiga hyror som boven i dramat.


Bristen på hyresrätter är uppenbar på sina ställen, och inte byggs det många heller. Boverket pekar i en rapport ut de låga hyrorna som en bov i dramat, de anser framförallt att det befintliga bostadsbeståndet utnyttjas ineffektivt, den som en gång fått tag på en bilig bostad törs inte byta bort den även om den senare i livet är till exempel för stor, något som enligt Boverket minskar rörligheten på bostadsmarknaden och håller andra utanför. Myndigheten anser också att förhållandevis låga hyror för attraktiva bostäder bidrar till att hålla bostadsbyggandet nere.

Leveranstidningen Entreprenad frågade därför sina läsare om marknadshyror kanske är ett bra sätt att få fart på byggandet. Svaret lät inte vänta på sig, 60 procent av de som besvarade frågan på tidningens hemsida valde svarsalternativet ”Nej. Branschen är för ineffektiv, skärpning gubbar”. Resterande 40 procent lade sin röst på alternativet ”Ja. Det är nästan omöjligt att få ekonomi i bostadsbyggande med dagens bruksvärdessystem” och noll procent valde mellanalternativet som löd: ”Nja. Det påverkar negativt men den höga kostnadsnivån har större betydelse”.

De entreprenörer vi ringer upp verkar dock främst hålla med Boverket.
– Du måste ha en fri hyressättning så att det blir ekonomi i byggandet, det finns inget annat, säger Göran Tillman, vd på Sofia Mobilkranar, ett företag med ett 20-tal anställda och ett 30-tal maskiner, främst kranar men även hjullastare, teleportrar och en hel del specialutrustning, till exempel för att vibrera ner spont i backen.

Morgan Falk, vd på Falks Markentreprenad håller med, han lägger utan tvekan sin röst på Ja-alternativet.
– Det byggs det som byggarna tjänar mest pengar på, i dag tjänar de mest pengar på bostadsrätter så då byggs det bostadsrätter. Med en friare hyressättning skulle det byggas mer hyresrätter, det är jag övertygad om.
Hans företag har 25 anställda och 10-15 maskiner, företaget utför små och stora markentreprenader med utgångspunkt från Vårgårda.

Fredrik Paridon, vd på Kristianstadföretaget KGT Entreprenad med tio anställda, fem lastbilar och fem entreprenadmaskiner, väljer dock Nja-alternativet.
– Det hänger ihop, med billigare löner och lägre kostnader kunde vi klara att bygga bostäder till ett vettigare pris, säger han.

Fotnot : Läs Boverkets rapport här (klicka på länken).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063